Κατάσχεση 80 τόνων παράνομων ακτινιδίων.

Κατασχέθηκαν 80 τόνοι παράνομων ακτινιδίων στην Ελλάδα και καταστράφηκαν καθώς είχαν κοπεί πρόωρα και δεν είχαν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Η φήμη των ελληνικών ακτινιδίων είναι αρκετά μεγάλη στο εξωτερικό μιας και το 65 % της παραγωγής εξάγεται αποφέροντας τεράστια έσοδα στην χώρα και τους παραγωγούς. Το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στο εξωτερικό μιας και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ξεπερνά και αυτή τη φράουλας και των πορτοκαλιών.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Το ακτινίδιο αποτελεί πρωταρχική πηγή οικονομίας στον γεωργικό τομέα. Είναι ένα φρούτο το οποίο στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα αγαπητό και η ποιότητά του καθορίζεται από αυστηρά κριτήρια καθώς και η συγκομιδή του. Περισσότεροι από 80 τόνοι ακτινίδια, που είχαν συγκομιστεί και διακινηθεί παράνομα, δεσμεύτηκαν και θα καταστραφούν, μετά από ελέγχους που διενήργησαν κλιμάκια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων.

Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών. Έτσι, οι παραγωγοί ακτινιδίου θεωρητικά μόνον είναι κερδισμένοι, παίρνοντας με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας χρήματα, αφού τελικά ό,τι κερδίζουν σε τιμή το χάνουν σε κιλά, ενώ η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος τους, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας ακτινιδίου στην Ελλάδα. Το Ελληνικό ακτινίδιο έχει κάνει μία σκληρή ανοδική πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει κατακτήσει επάξια τις διεθνείς αγορές μια τέτοια δυσφημίση θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα, γι΄αυτό πρέπει να αποκτηθεί συνείδηση σε όλους αυτούς που βλάπτουν την φήμη όλων αυτών που δούλεψαν σκληρά για να πάρει την πρωτιά ένα τέτοιο φρούτο από μία τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση εντατικοποιεί τους ελέγχους, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά, διότι πλήττουν μακροχρόνια την αξιοπιστία της χώρας μας. Το ακτινίδιο αποτελεί ένα μοναδικό φρούτο συνδυάζει μια πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ η ώρα της συγκομιδής του επηρεάζει όχι μόνο γευστικά και ποιοτικά αλλά και την θρεπτική του αξία, που δεν πρέπει να αγνοούνται οι διεθνείς κανόνες πιστοποίησης, που έχουν τεθεί.

Αικατερίνη Στεφάνου, Κλινική χημικός

Όροι: 
Κατηγοριες: