Η νοθεία στα τυριά

Η εξαπάτηση στα τρόφιμα έχει όψεις. Την εκούσια παραπληροφόρηση για το προϊόν, για παράδειγμα ετικέττα σαμπάνιας σε ένα μπουκάλι που περιέχει αφρώδη οίνο που προέρχεται από περιοχή διαφορετική από την Γαλλική Champagne, και την εκούσια νοθεία των συστατικών του προϊόντος, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση ενός ακριβού συστατικού με κάποιο φτηνότερο.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Οι απάτες στα τρόφιμα είναι παλαιό φαινόμενο. Στα 1820 γράφτηκε το πρώτο βιβλίο που αφορούσε την νοθεία των τροφίμων και τις μεθόδους εξακρίβωσης, από τον Fredrick Accum, έναν Γερμανό χημικό που ζούσε στο Λονδίνο. Ο υπότιτλος στο εξώφυλλο αναφερόταν και στα τυριά σαν προϊόν νοθείας. Το κεφάλαιο που αφορούσε τα τυριά είχε τίτλο ‘Δηλητηριώδη τυριά’ και αναφερόταν στην προσθήκη κόκκινου μολύβδου (οξείδιο του μολύβδου) αντί για annatto, για χρωματισμό. Σήμερα αυτή η πρακτική δεν εφαρμόζεται αλλά μια ματιά στην Αμερικάνικη βάση δεδομένων για τις νοθείες στα τρόφιμα δείχνει πόσες άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούνται.

Η μέθοδοι νοθείας που επηρεάζουν το γάλα περιλαμβάνουν την διάλυση σε νερό για να αυξηθεί ο όγκος, μαζί με πρόσθεση μελαμίνης για να αυξηθεί η φαινομενική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αν και ο κύριος στόχος της νοθείας είναι οικονομικός, σε πάρα πολλές περιπτώσεις τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών. Για παράδειγμα η περίπτωση αντικατάστασης μέρους της πρωτεΐνης με μελαμίνη στο γάλα προκάλεσε τον θάνατο πολλών παιδιών στην Κίνα όταν αυτό το γάλα χρησιμοποιήθηκε για παιδικά σκευάσματα.

Τα καλής ποιότητας βουβαλίσια, πρόβεια και κατσικίσια γάλατα αναμειγνύονται συνήθως με αγελαδινά, που είναι πιο φτηνά. Στις χώρες όπου το αγελαδινό γάλα είναι πιο ακριβό, αναμειγνύεται με πρόβεια και κατσικίσια. Άλλες μέθοδοι νοθείας περιλαμβάνουν την χρήση ανασυσταθέντος γάλακτος από σκόνη αντί για φρέσκο, εκεί που δεν επιτρέπεται. Μερικά συστατικά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μέχρι κάποιο ποσοστό, αλλά αν ξεπεραστεί αυτό το ποσοστό, θεωρούνται νοθεία, όπως για παράδειγμα η κυτταρίνη που προστίθεται για να αποτρέψει την συσσωμάτωση του προϊόντος όταν πρόκειται για τριμμένο τυρί.

Από την άλλη πλευρά, τα κράτη έχουν θεσπίσει κανόνες, έχουν δημιουργήσει βάσεις δεδομένων όπου αναφέρονται οι μέθοδοι νοθείας, και εφαρμόζουν μεθόδους ανίχνευσης που συνεχώς αναπροσαρμόζονται, με σκοπό την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από τις συνεχώς εξελισσόμενες πρακτικές νοθείας.

Όροι: 
Κατηγοριες: