Μαγειρέψτε υγιεινά… με τον φούρνο μικροκυμάτων

Από τα τέλη της δεκαετίας του 60 που πρωτοεμφανίστηκαν οι φούρνοι μικροκυμάτων, πολλά έχουν γραφτεί για την ασφάλειά τους και τις επιδράσεις τους στο φαγητό. Ακόμη και στις μέρες μας, πολλοί ιστότοποι καπηλεύονται τις φοβίες του κόσμου και ισχυρίζονται ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό για να εξασφαλίσουν μερικά κλικς.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο οποιοσδήποτε έχει πάει σχολείο (και δεν έκανε κοπάνα στα μαθήματα της φυσικής και της χημείας) μπορεί να καταλάβει ότι αυτό είναι ανακριβές, παραπλανεί και παραπληροφορεί.

Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει τελικά, αξίζει να θυμηθούμε λίγα πράγματα από αυτά που μάθαμε στο σχολείο.

Τα μικροκύματα είναι μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Με μεγάλο σχετικά μήκος κύματος και χαμηλή συχνότητα, τα μικροκύματα μέσω των φωτονίων τους μεταφέρουν αρκετή μεν αλλά μικρή ποσότητα ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που μεταφέρεται από τα μικροκύματα, είναι περίπου 1.000.000 φορές λιγότερη από την ενέργεια που μεταφέρουν οι ακτίνες X (ακτινογραφία).

Με μια σχετικά απλή διαδικασία, που δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί στο παρόν κείμενο, ο φούρνος μικροκυμάτων προκαλεί την γρήγορη κίνηση των μορίων του νερού που βρίσκεται στο φαγητό μας, η οποία κίνηση με την σειρά της προκαλεί θερμότητα, που τελικά θερμαίνει το φαγητό. Η ενέργεια συχνότητας περίπου 2,45 MHz από τα μικροκύματα, απορροφάται από το νερό, το λίπος και την ζάχαρη με ευκολία, ενώ η στερεά ύλη που δεν περιέχει νερό δεν απορροφά σχεδόν καθόλου τα μικροκύματα. Αυτό εξηγεί γιατί τα σκεύη που βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων (που περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου νερό στην μοριακή τους δομή) δεν ζεσταίνονται.

Ταυτόχρονα η θερμότητα παράγεται εξαιρετικά γρήγορα (τα μόρια του νερού πραγματοποιούν περίπου 2,5 δις πλήρεις ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο), πράγμα που βοηθάει στην διατήρηση περισσότερων θρεπτικών στοιχείων στο φαγητό από το συμβατικό μαγείρεμα. Αυτό κάνει την ετοιμασία γευμάτων όπως τα λαχανικά, περισσότερο υγιεινή στο φούρνο μικροκυμάτων απ’ ότι στην κατσαρόλα, στον ατμό, ή στο τηγάνι.

Πηγή : American Chemical Society

Όροι: 
Κατηγοριες: