Μήπως ξεπαγώνετε λάθος τα τρόφιμα;

Ο καταψύκτης είναι μια σπουδαία ανακάλυψη και μας λύνει τα χέρια όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Μετατρέπεται όμως σε βραχνά όταν έρχεται η ώρα να τα ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε και ειδικά όταν βιαζόμαστε. Είσαστε βέβαιοι ότι αποψύχετε τα τρόφιμα με το σωστό τρόπο; 

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Είναι πραγματικά σημαντικό για λόγους ασφάλειας να ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα σωστά καθώς μπορούν να αναπτυχθούν βλαβερά βακτήρια.  Μπορεί επίσης να αλλάξει η γεύση και η υφή των τροφίμων αν δεν ακολουθήσουμε τις σωστές διαδικασίες απόψυξης.  Η απόψυξη χρησιμοποιείται κυρίως για τα κατεψυγμένα κρέατα, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, αφού τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς να ξεπαγώσουν. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα όταν τα τρόφιμα μείνουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες στη λεγόμενη "επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας", μεταξύ 4 °C και 60° C.

Υπάρχουν τρεις ασφαλείς μέθοδοι απόψυξης κρεάτων, θαλασσινών και πουλερικών  που έχουν εγκριθεί από το τμήμα ασφάλειας τροφίμων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) και το να τα αφήνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας δεν είναι ένας από αυτούς. Το itrofi.gr έχει για εσάς τους σωστούς τρόπους απόψυξης:

Απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου

Προγραμματίστε έγκαιρα επειδή αυτός ο τρόπος παίρνει περίπου μία ημέρα για να ξεπαγώσουν τα περισσότερα τρόφιμα. Τοποθετήστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο κάτω μέρος του ψυγείου, πάνω σε πιάτο και ιδανικά σε σχάρα με δίσκο, για να μην χυθούν οι χυμοί από τα τρόφιμα κατά το ξεπάγωμα.  Μπορείτε να καταψύξετε εκ νέου τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσει το κρέας και τα πουλερικά

Απόψυξη με τη χρήση κρύου νερού

Τοποθετήστε αυτό που θέλετε να ξεπαγώσετε σε μια στεγανή πλαστική σακούλα και βυθίστε το σε κρύο νερό, φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά. Μαγειρέψτε αμέσως μετά την απόψυξη. Αυτή είναι μια πιο γρήγορη μέθοδος - παίρνει μια-δυο ώρες, ανάλογα με το βάρος.

Απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων

Αφού αφαιρέσετε τυχόν περιτύλιγμα, το βάζετε σε κατάλληλο δοχείο μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρεύετε αμέσως μετά την απόψυξη ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής. Πρόκειται για μέθοδο άμεσης απόψυξης. 

Μαγείρεμα χωρίς απόψυξη

Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να ξεπαγώσουν τα τρόφιμα, είναι ασφαλές να τα μαγειρεύετε κατευθείαν από την κατάψυξη, αλλά ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι περίπου 50% περισσότερος από ό,τι αν είχαν ξεπαγώσει. Τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς απόψυξη.

Θυμηθείτε: Δεν αποψύχουμε ποτέ στον πάγκο της κουζίνας, κάτω από ζεστό νερό ή σε εξωτερικούς χώρους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: