Προσοχή στις «πρασινισμένες» πατάτες

Οι αγαπημένες σε όλους πατάτες εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό, ενέχουν και τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σολανίνη, εάν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή αποθήκευσή τους πριν φθάσουν στο πιάτο μας. Η συγκέντρωση σολανίνης στις πατάτες επηρεάζεται τόσο από την υψηλή θερμοκρασία όσο και από το φως κατά την φύλαξη καθώς και από τυχόν χτυπήματα μετά την συγκομιδή τους.

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Οι βολβοί της πατάτας, αναπτύσσονται στο χώμα χωρίς να εκτίθενται στο ήλιο. Εάν εκτεθούν στον ήλιο, δημιουργούν χλωροφύλλη και πρασινίζουν. Εκτός από τη χλωροφύλλη, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί τη σύνθεση της σολανίνης, μιας  γλυκοαλκαλοειδούς τοξίνης που αποτελεί για τις πατάτες φυσικό αμυντικό μηχανισμό ενάντια στα έντομα και τις ασθένειες. Η κατανάλωση πατάτας με υψηλή περιεκτικότητα σολανίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δηλητηρίασης όπως πονοκέφαλο, εμετό, κοιλιακούς πόνους, διάρροια, πυρετό, ίλιγγο, παραισθήσεις καθώς και νευρολογικά προβλήματα.

Η περισσότερη σολανίνη βρίσκεται στη φλούδα ή ακριβώς κάτω από τη φλούδα, οπότε με το ξεφλούδισμα της πατάτας μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα σολανίνης που θα καταναλώσουμε. Tο πρασίνισμα της πατάτας δεν οφείλεται στην αύξηση της σολανίνης, αλλά της χλωροφύλλης λόγω έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία η οποία όμως δεν είναι επικίνδυνη.  Επειδή το ηλιακό φως αυξάνει και την σολανίνη συνιστάται να αποφεύγονται οι πρασινισμένες πατάτες και αυτές που έχουν φύτρες, ένδειξη πως έχουν βρεθεί σε συνθήκες κατάλληλες και για την ανάπτυξη σολανίνης. Η ποσότητα σολανίνης στις πατάτες αυξάνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και το φως σε όλα τα στάδια αποθήκευσής τους όπως και από τα χτυπήματα κατά την μεταφορά τους.

Για να ασθενήσει ένα άτομο από σολανίνη, θα πρέπει να καταναλώσει το δεκαπλάσιο του βάρους του σε γραμμάρια πατάτας που έχει πρασινίσει. Οι πατάτες μπορούν να διατηρηθούν στους 4οC για αρκετούς μήνες, ενώ μεταξύ 7-12 οC για 2 μήνες περίπου.  Για να απολαύσουμε λοιπόν μόνο τα σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή τους, φροντίζουμε να τις αποθηκεύουμε πάντα σε μέρη με σκιά και δροσιά και να τις μεταφέρουμε με προσοχή.

Όροι: 
Κατηγοριες: