Στοπ στην πώληση απεριόριστης ποσότητας αναψυκτικού στη Γαλλία!

Ένας νέος νόμος στη Γαλλία έρχεται να καθορίσει πως τόσο τα εστιατόρια όσο και άλλοι χώροι εστίασης απαγορεύεται να διαθέτουν απεριόριστο αριθμό αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη. Στόχος του νόμου δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

 

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Ιανουαρίου και καθιστά παράνομη την πώληση απεριόριστης ποσότητας αναψυκτικού σε προκαθορισμένη τιμή ή την απεριόριστη προσφορά τους δωρεάν. Στο συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνονται και τα αθλητικά ποτά που περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Το μέτρο «πιάνει» όλους τους χώρους μαζικής εστίασης και πώλησης τροφίμων και αναψυκτικών. Από τα μαγαζιά fast food δηλαδή μέχρι τις σχολικές καντίνες. Ο νόμος έρχεται να προστεθεί στην απαγόρευση αυτόματων πωλητών αναψυκτικών στα σχολεία και την αύξηση της φορολογίας στα αναψυκτικά.

Στόχος του νόμου είναι η προσαρμογή της Γαλλίας στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και όπως τονίζεται από τον ίδιο έχει ως απώτερο σκοπό να «περιορίσει, ειδικά μεταξύ των νέων, τους κινδύνους από την παχυσαρκία και τον διαβήτη». Είναι άλλωστε ο ίδιος ΠΟΥ,  που προτείνει φορολόγηση των αναψυκτικών με ζάχαρη, τα οποία συνδέει με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Η Γαλλία μοιάζει να είναι απλά η αρχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς όπως όλα δείχνουν θα επιβληθεί φόρος στα αναψυκτικά ενώ 10% φόρος έχει επιβληθεί και στο Μεξικό, κάτι που οδήγησε στην μείωση της κατανάλωσής τους κατά 6%, γεγονός που έκανε τον ΠΟΥ να δώσει συγχαρητήρια στο Μεξικό.

Πάντως, το 2013 ανατράπηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης η απαγόρευση των πωλήσεων αναψυκτικών με ζάχαρη μεγάλου μεγέθους που επρόκειτο να ισχύσει στην πόλη. Η εν λόγω απαγόρευση καθόριζε το μισό λίτρο ως όριο στο μέγεθος του αναψυκτικού που πωλείται σε χώρους όπως τα εστιατόρια και τα γήπεδα.

Το επίπεδο του ποσοστού παχυσαρκίας στη Γαλλία μεταξύ των ενηλίκων είναι κοντά στον μέσο όρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μια πρόσφατη έρευνα της Eurostat για την παχυσαρκία στους ενήλικες τοποθετεί τους Γάλλους στο 15,3%, ποσοστό που είναι ελάχιστα μικρότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15,9%) με την Γαλλία να βρίσκεται στο 20,1% και την Ιταλία στο 10,7%.

Μετά τα 30, περίπου το 57% των Γάλλων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως προκύπτει από αντίστοιχη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στην γαλλική ιατρική επιθεώρηση Bulletin Epidemiologique Hebdomadaire ενώ σύμφωνα με τα πορίσματα της ίδιας έρευνας, περίπου το 41% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες.

Όροι: 
Κατηγοριες: