Κόκκινο κρασί για υγιές έντερο

Τα βακτήρια δεν είναι όλα κακά. Τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερο μας, ευρέως γνωστά ως μικροβιώματα του εντέρου, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην υγεία και την ευημερία. Νέα μελέτη έδειξε ότι πίνοντας κόκκινο κρασί βοηθάμε να κρατηθεί αυτή η κοινότητα των βακτηρίων υγιής και ποικιλόμορφη.

 

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Τα μικροβιώματα του εντέρου έχουν καταλυτικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, από την πέψη και το μεταβολισμό των τροφίμων ως την διαχείριση της διάθεσής μας και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η αποτελεσματικότητά τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση και την ποικιλομορφία τους. Τα έντερα με ποικιλόμορφο φάσμα βακτηρίων είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να παράγουν μια ποικιλία από βιταμίνες, ένζυμα και άλλες ουσίες που επηρεάζουν θετικά τη φυσιολογία μας. Η ποικιλομορφία του προσωπικού μας εντερικού μικροβιώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η γενετική και το περιβάλλον, η έκθεση σε ασθένειες, η χρήση ναρκωτικών, το κάπνισμα, η διατροφή και πολλά άλλα. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το University of Groningen στην Ολλανδία είχε ως αντικείμενο την εξερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ αυτών των παραγόντων και της πληθώρας των ωφέλιμων και ποικίλων βακτηριδίων στο έντερό μας.

‘Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σύνθεση των μικροβιωμάτων του εντέρου, και μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένη γνώση σχετικά με αυτά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων σε υγιείς πληθυσμούς. Τα μικροβιώματα του εντέρου συνδέονται με πολλές ανθρώπινες ασθένειες, όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, τα νοσήματα του ανοσοποιητικού και άλλα’ δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Alexandra Zhernakova.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από μεγαλύτερες μελέτες σε υγιή πληθυσμό και εξέτασαν τα δείγματα για διάφορα βακτήρια, πρωτεΐνες και άλλες ενώσεις. Συνέκριναν τα ευρήματά τους με πάνω από 200 προηγουμένως καταγεγραμμένους παράγοντες των συμμετεχόντων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα του ατόμου, όπως το κάπνισμα, η χρήση αντιβιοτικών, η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, η τυπική δίαιτα και περισσότερα. Διαπίστωσαν ότι 126 από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζουν άμεσα τη σύνθεση και την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων. Σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ενός υγιούς εντέρου και ορισμένων τροφίμων και ποτών. Τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα και το κόκκινο κρασί συσχετίστηκαν με την αυξημένη ποικιλομορφία ενώ τα αναψυκτικά και οι υψηλές ποσότητες υδατανθράκων συσχετίστηκαν με χαμηλότερη ποικιλομορφία. Όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιοτικής ποικιλομορφίας. Το κόκκινο κρασί έδειξε μια σημαντική συσχέτιση με την ποικιλομορφία των εντερικών βακτηρίων, ενώ το λευκό και ροζέ όχι. Επειδή ο καφές και το τσάι έδειξαν επίσης αυξημένα μικροβιακά αποτελέσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, το τσάι, τον καφέ, το κακάο και άλλα τρόφιμα, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την συσχέτιση αυτή. Βρήκαν επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με τον οργανισμό Faecalibacterium prausnitzii, ο οποίος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η παρουσία αυτού του βακτηρίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science είναι τα πρώτα βήματα για την αποκωδικοποίηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και των μικροβακτηρίων του εντέρου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μελέτη των μικροβιωμάτων σε υγιή άτομα, μπορούν να αντλήσουν δεσμούς μεταξύ των μικροβιωμάτων και ορισμένων ασθενειών και να μάθουν πώς να τα χειρίζονται για να βοηθήσουν τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα.

Όροι: 
Κατηγοριες: