Αντικαταστήστε το κρασί στις συνταγές με αυτά τα απροσδόκητα υποκατάστατα

Αν ενώ μαγειρεύετε συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε διαθέσιμο το κρασί που ζητάει η συνταγή ή απλά προτιμάτε να μην το συμπεριλάβετε, μην βιαστείτε να ψάξετε για άλλη συνταγή. Είναι εύκολο να κάνετε μια γρήγορη αντικατάσταση με κάτι που έχετε πιθανά στην κουζίνα. 

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί χρησιμοποιείται το κρασί στις συνταγές;

Σκεφτείτε τη λειτουργία του κρασιού στη συνταγή. Μερικές φορές το κρασί ενσωματώνεται για να προσθέσει οξύτητα, σάκχαρα, βάθος γεύσης ή να ενισχύσει το χρώμα σε ένα πιάτο. Άλλες φορές ο σκοπός του είναι να παρέχει υγρασία, να μαλακώσει το κρέας ή για να πάρουμε τα αρώματα από τις ουσίες και τους χυμούς που έχουν μείνει στο τηγάνι ή την κατσαρόλα  (deglazing). Το να ξέρετε ή να μπορείτε να υποθέσετε το λόγο που υπάρχει το κρασί στη συγκεκριμένη συνταγή θα σας χρησιμεύσει στην επιλογή ενός καλού υποκαάστατου. Το itrofi.gr σας δίνει παρακάτω κάποιες εναλλακτικές, αλλά σας προτείνουμε να πειραματιστείτε και μόνοι σας για να βρείτε τα ιδιαίτερα συστατικά που θα ικανοποιήσουν τα γούστα σας.

Χρησιμοποιήστε αυτά τα υποκατάστατα για το κόκκινο κρασί

  • Ξύδι κόκκινου κρασιού
    Η οξύτητα στο ξύδι το καθιστά καλό υποκατάστατο για το ντεγκλασάρισμα του μαγειρικού σκεύους.
  • Χυμοί σταφυλιών, ροδιού ή cranberry
    Έχουν πλούσια γεύση και είναι επίσης όξινοι, πράγμα που βοηθά στο ντεγκλασάρισμα, ενώ οι έντονα φρουτώδεις γεύσεις τους θα προσθέσουν βάθος γεύσης και θα ενισχύσουν αντίστοιχα τη συνταγή. Για ένα πιο έντονο αποτέλεσμα, δοκιμάστε να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας ξύδι ανά φλιτζάνι χυμού.
  • Ζωμός κοτόπουλου, βοδινού ή λαχανικών
    Αν και είναι λιγότερο όξινοι και πιο ήπιοι στη γεύση από το κόκκινο κρασί, οι ζωμοί είναι ένας ιδανικός τρόπος για να προσθέσετε γεύση σε ένα πιάτο. Για επιπλέον ένταση και αρώματα, δοκιμάστε και εδώ το συνδυασμό με το ξύδι.
  • Το υγρό από τα μανιτάρια κονσέρβας
    Το υγρό που περιλαμβάνεται στα κονσερβαρισμένα μανιτάρια, αντικαθιστά επάξια το κόκκινο κρασί στη μαγειρική, ειδικά σε πλούσια και πικάντικα πιάτα.
  • Τοματοχυμός
    Ο χυμός της ντομάτας είναι όξινος, έχει παρόμοιο χρώμα με το κόκκινο κρασί και μπορεί κάλλιστα να το αντικαταστήσει σε διάφορες συνταγές.

Χρησιμοποιήστε αυτά τα υποκατάστατα για το λευκό κρασί

  • Ξύδι από λευκό κρασί
    Το ιδανικό υποκατάστατο του ξηρού λευκού κρασιού, ειδικά όταν ο σκοπός του είναι το ντεγκλασάρισμα.  Φτιαγμένο από λευκό κρασί, το άσπρο ξύδι έχει πολλά παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά, χωρίς το αλκοόλ.
  • Χυμός λεμονιού
    Χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι ένας καλός τρόπος για να αναπαραγάγετε την πικάντικη γεύση που προσθέτει το λευκό κρασί σε ένα πιάτο. Αραιώστε το χυμό λεμονιού με μια ίση ποσότητα νερού για να αποφύγετε την υπερβολική ξινίλα.
  • Χυμός άσπρων σταφυλιών
    Χρησιμοποιήστε τον όταν θέλετε να προσθέσετε γλυκύτητα ή να μην χάσετε τα γευστικά υπολείμματα που έχουν κολλήσει στο μαγειρικό σας σκεύος. Πειραματιστείτε προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού ανά φλιτζάνι χυμό σταφυλιών.
  • Ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
    Αντικαταστήστε με ζωμό το λευκό κρασί όταν θέλετε να προσθέσετε βάθος γεύσης σε ένα πιάτο. Για επιπλέον ένταση, συμπληρώστε μια κουταλιά της σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού.
  • Χυμός μήλου
    Είναι ένα τέλειο μη αλκοολούχο υποκατάστατο του λευκού κρασιού γιατί έχει παρόμοιο χρώμα και γεύση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: