Καφές με.. βούτυρο, η νέα αμφιλεγόμενη τάση

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους οπαδούς της paleo diet αλλά και σε πολλούς διάσημους ειδικούς ευεξίας, το παχύ ελαιώδες αυτό ρόφημα με καφέ, βούτυρο και επίγευση καρύδας, πίνεται ως ενεργειακό πρωινό ή αντικαθιστά ένα γεύμα και υπόσχεται όχι μόνο αύξηση της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου αλλά και απώλεια κιλών, διχάζοντας τους διατροφολόγους για τη διατροφική του αξία.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

O «αλεξίσφαιρος καφές» (BulletProof Coffee –BPC) ή «βουτυράτος καφές», είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Dave Asprey για να περιγράψει ένα καφέ που περιέχει βούτυρο και ένα έλαιο με τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (ΜCT) που χωνεύεται εύκολα και που προτείνεται ως υποκατάστατο γεύματος, κυρίως του πρωινού.  Το βούτυρο πρέπει να είναι ανάλατο και από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο, ενώ οι κόκκοι του καφέ πρέπει να περιέχουν όσον το δυνατόν λιγότερες τοξίνες μετά τη διαδικασία καβουρδίσματος. Κάποιοι αντικαθιστούν το MCT έλαιο με έξτρα παρθένο φοινικέλαιο.

Η χρήση βουτύρου στον καφέ δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και αιώνες, οι κάτοικοι του Θιβέτ βάζουν στο τσάι τους βούτυρο από το γάλα των βοειδών Yak της περιοχής, ως υποκατάστατο του γάλακτος. Το τσάι αποτελεί βασικό στοιχείο του θιβετιανού πολιτισμού και το pocha όπως ονομάζεται αυτό το είδος τσαγιού, προσφέρει την απαραίτητη θερμιδική ενέργεια για να αντιμετωπιστούν οι παγωμένοι χειμώνες της χώρας. Από εκεί εμπνεύστηκε και ο Asprey το ρόφημα με καφέ που προτείνει, μετά από ένα ταξίδι στο Θιβέτ όπου δοκίμασε το pocha. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πίνοντας αυτό τον καφέ, έχασε 50 κιλά ενώ, παράλληλα, βελτιώθηκε ο ύπνος και η πνευματική του διαύγεια. Όπως εξηγεί, ενώ η κανονική καφεΐνη απλά μας βοηθά να ξυπνήσουμε και μας δίνει ενέργεια - που όμως δεν διαρκεί πολύ- με το δικό του ρόφημα ενισχύονται τα επίπεδα ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνονται οι γνωστικές λειτουργίες και προάγεται η απώλεια βάρους. 

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές  επισημαίνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την υψηλή ποσότητα του κορεσμένου λίπους και τον αριθμό των θερμίδων καθώς μια κούπα μπορεί να περιέχει από 300-500 θερμίδες και 45-65 γρ. λιπαρών, κάτι που αντιστοιχεί στο 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τους ενήλικες. Οι διατροφολόγοι διευκρινίζουν ότι το ρόφημα μπορεί να προσφέρει ενέργεια σε αυτούς που είναι ήδη ιδιαίτερα ενεργητικοί στην καθημερινότητά τους, αλλά για όσους ακολουθούν καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, απλά θα προσθέσει περισσότερα λίπη και κιλά στον οργανισμό τους. Το συγκεκριμένο ρόφημα συνιστάται να καταναλώνεται το πρωί αντί για πρωινό. Μπορεί οι μεγάλες ποσότητες λίπους να κόψουν αποτελεσματικά την όρεξη για αρκετές ώρες και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α και Κ2), CLA και βουτυρικό οξύ που περιέχει να αποτελούν ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό. Το έλαιο MCT είναι όμως 100% κενές θερμίδες και οι συνολικά μικρές ποσότητες θρεπτικών ουσιών του ροφήματος, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με ένα υγιεινό πρωινό. Το δε κορεσμένο λίπος μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να συνοδεύει (με μέτρο) ένα γεύμα, όχι όμως να αποτελεί από μόνο του γεύμα.  Έχουν επίσης υπάρξει πολλές αναφορές για τεράστιες αυξήσεις των επιπέδων χοληστερόλης με την κατανάλωση του συγκεκριμένου καφέ.

Συνεπώς, αν είστε fan της ιδέας του ΒΤC καφέ ως πρωινό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι την υπόλοιπη μέρα θα φάτε πολύ περισσότερες πρωτεΐνες και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη λίπους στα άλλα γεύματα και επιλέγοντας ως επί το πλείστον πηγές μονοακόρεστων (αβοκάντο, ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών (ξηροί καρποί, σπόροι, ιχθυέλαιο). Πρέπει να εστιάσετε στη μεγάλη εικόνα: η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία  από όλα τα απαραίτητα συστατικά στις σωστές αναλογίες, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα,  και ισορροπημένη πρόσληψη λιπών από όσο το δυνατόν «πραγματικές» διατροφικές πηγές. 

Όροι: 
Κατηγοριες: