Καφέ με…25 κουταλιές ζάχαρη σερβίρουν αλυσίδες καταστημάτων

Την ποσότητα ζάχαρης που κρύβει μια τούρτα, έχουν καφέδες των Starbucks και των Costa cafe σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian».  Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 25 ολόκληρες κουταλιές ζάχαρης μπορεί να κρύβονται μέσα σε έναν μόνο καφέ της αλυσίδας Starbucks ή Costa, αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». 

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βρετανική ΜΚΟ Action on Sugar, ξεκίνησε πόλεμο κατά των αλυσίδων αυτών, όταν διαπίστωσε μετά από έρευνα , πως το 98% των ροφημάτων που σερβίρουν αυτά τα μαγαζιά διαθέτουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Η μελέτη επίσης αποκάλυψε πως το 35% των ροφημάτων έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με την coca cola, δηλαδή 9 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. 

Ωστόσο, σε μια άλλη κατηγορία ροφημάτων, όπως στο τσάι με φρούτα του Starbucks, « hot spiced fruit raisin », σε χάρτινο φλυτζάνι 568 ml, περιέχονται 25 κουταλιές ζάχαρη, δηλαδή ποσότητα 3 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που είναι τα 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Ακολουθεί το το « chaï latte » της φίρμας Costa, ένα μείγμα ινδικού τσαγιού με χτυπημένο γάλα) το οποίο περιέχει 20 κουταλιές ζάχαρη και στην Τρίτη θέση φιγουράρει το το « mocha blanc » του Starbucks, σε 500 ml, το οποίο περιέχει 18 κουταλιές ζάχαρη. Η Starbucks επίσης κατηγορείται από τη ΜΚΟ πως τα ποτήρια της έχουν διπλάσιο μέγεθος από το κανονικό και άρα πολύ περισσότερες θερμίδες. 

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου το 20% των Βρετανών πίνουν καθημερινά καφέ σε αυτές τις αλυσίδες και η Βρετανία έχει τους πιο παχύσαρκους πολίτες της Ευρώπης. 
Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την εν λόγω έρευνα, η βρετανική εφημερίδα Guardian επικοινώνησε με τα Starbucks τα οποία απάντησαν ότι η αλυσίδα έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά 25% το ποσοστό ζάχαρης στα ροφήματά της ως το 2020. Ομοίως και η αλυσίδα Costa δήλωσε ότι θα μειώσει τα ποσοστά ζάχαρης και αλατιού σε όλα τα προϊόντα της ως το 2020.

Όροι: 
Κατηγοριες: