Ο καφές συνδέεται με την μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μας είναι πολλαπλά και έχουν αναλυθεί και επιβεβαιωθεί πολλάκις από διάφορες μελέτες. Πρόσφατη μεγάλης κλίμακας μελέτη κατέδειξε την σύνδεση της κατανάλωσης καφέ με την μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες άλλες αιτίες.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 200.000 ιατρούς και νοσηλευτές για μια περίοδο 30 ετών. Οι συμμετέχοντες έκαναν περιοδικά ιατρικές εξετάσεις, και συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια για την διατροφική τους συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα που συγκρίθηκαν έδειξαν ότι οι μη καπνιστές που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως είχαν κίνδυνο πρόωρου θανάτου μειωμένο κατά 6%, και αυτοί που έπιναν 1-3 φλιτζάνια καφέ τη ν ημέρα, είχαν μείωση κατά 8%. Οι συμμετέχοντες που έπιναν 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 15% και αυτοί που έπιναν περισσότερα από 5 φλιτζάνια είχαν μείωση κινδύνου κατά 12%. Η διαφοροποίηση μεταξύ κανονικού καφέ και ντεκαφεϊνέ δεν παρουσίασε σημαντικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα.

Η σύνδεση ίσχυε ακόμη και όταν για την εξαγωγή συμπερασμάτων συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος, και άλλοι παράγοντες υγείας και διατροφής. Η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, νευρολογικές παθήσεις και αυτοκτονικές διαθέσεις, αλλά όχι από καρκίνο.

Η σύνδεση δεν ήταν εμφανής στους καπνιστές, πιθανώς γιατί οι αιτίες θανάτου που συνδέονται με το κάπνισμα υπερτερούν των θετικών επιδράσεων της κατανάλωσης καφέ.

Τα αποτελέσματα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Ming Ding της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, δηλώνει:

Η μελέτη μας βασίστηκε στην παρατήρηση, κι έτσι είναι δύσκολο να ξέρουμε αν το θετικό αποτέλεσμα είναι τυχαίο ή όχι.

Όροι: 
Κατηγοριες: