Γιατί πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν πιείτε χυμό φρούτων στο πρωινό σας

Φαίνεται ότι είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να φάτε πρωινό πριν πιείτε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση χυμού φρούτων με άδειο στομάχι καταβάλλει το πεπτικό σύστημα, επιβαρύνοντας τα "καλά βακτηρίδια" στο έντερο και την υγεία του ήπατος.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός φρούτων περιέχει άφθονη φρουκτόζη και αυτό το σάκχαρο φθάνει γρήγορα στο λεπτό έντερο όταν καταναλωθεί. Το πρωί το λεπτό έντερο δεν μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης μετά από την περίοδο "νηστείας" της νύχτας, κάτι που σημαίνει ότι η ζάχαρη σε ροφήματα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, θα φτάσει στο παχύ έντερο. Μόλις συμβεί αυτό, η φρουκτόζη θα έλθει σε επαφή με τα "καλά βακτήρια", τα οποία δεν μπορούν να επεξεργαστούν τη ζάχαρη. Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν αυτό συνδέεται άμεσα με "αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία", οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά εφικτό.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του  Princeton στις ΗΠΑ τάισαν τα εργαστηριακά ποντίκια με ένα μείγμα 1:1 φρουκτόζης-γλυκόζης. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τον τρόπο επεξεργασίας των σακχάρων στις πεπτικές οδούς των ζώων. Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το συκώτι επεξεργάζεται τη ζάχαρη, τα ευρήματα από αυτή την μελέτη υποδηλώνουν ότι πάνω από το 90% της φρουκτόζης χωνεύεται στο λεπτό έντερο. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το λεπτό έντερο μπορεί να επεξεργαστεί την φρουκτόζη, αλλά μόνο όταν καταναλώνεται μετά από γεύμα.

Ο καθηγητής Joshua Rabinowitz, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είδαμε ότι οι ποντικοί που τρέφονταν πριν από την έκθεση σε ζάχαρη βελτίωσαν την ικανότητα του λεπτού εντέρου να επεξεργάζεται τη φρουκτόζη και αυτή η διαδικασία προστάτευσε το μικροβίωμα από την έκθεση στη ζάχαρη». Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα της μελέτης ευθυγραμμίζονται με την "πιο παλιομοδίτικη συμβουλή στον κόσμο", η οποία συνιστά τον «περιορισμό των γλυκών σε μέτριες ποσότητες μετά τα γεύματα». Υπογράμμισαν επίσης ότι προτείνονται μόνο "μέτριες ποσότητες" φρουκτόζης μετά το γεύμα ώστε να μην φτάσουν στο ήπαρ και δήλωσαν ότι ένα μόνο κουτί αναψυκτικού ή ένα μεγάλο ποτήρι χυμού πορτοκαλιού είναι περίπου η διπλάσια ποσότητα από αυτό που θεωρούν «μέτρια».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: