Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που δεν χάνετε βάρος

Την επόμενη φορά που βρίσκεστε στην ουρά για ένα burger, ίσως πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν παραγγείλετε και κάποιο αναψυκτικό. Ο συνδυασμός ενός πλούσιου σε πρωτεΐνη γεύματος με ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό μειώνει την μεταβολική αποτελεσματικότητα, γεγονός που μπορεί να κάνει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο.

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατήρηση μιας σταθερής παροχής ενέργειας στο σώμα τους ενώ καίει το λίπος, είναι ο ιδανικός τρόπος για να λειτουργήσει ο οργανισμός τους. Αυτό γενικά σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, να ασκούνται και να αποφεύγουν ορισμένες ανθυγιεινές διατροφικές παγίδες κάποιων τροφών αλλά και ποτών. Τα ποτά με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και κάποιοι χυμοί φρούτων, είναι μόνο μία από αυτές τις παγίδες, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν κάποια πρόσθετα αρνητικά αποτελέσματα αυτών των ποτών.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Nutrition, οι ερευνητές του USDA-Agricultural Research Service Grand Forks Human Nutrition Center εξέτασαν επί δύο ημέρες 27 υγιείς ενήλικες (13 άνδρες και 14 γυναίκες) 23 χρονών κατά μέσο όρο, με κανονικό σωματικό βάρος ώστε να διαπιστωθεί εάν η προσθήκη ποτού με ζάχαρη σε γεύμα με διαφορετικές αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών, ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων θα επηρέαζε την όρεξη και το μεταβολισμό τους. Οι συμμετέχοντες πέρασαν τα δύο 24ωρα της μελέτης σε ένα δωμάτιο-θερμιδόμετρο, 25 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο μετρούσε τις κινήσεις τους, το οξυγόνο, το διοξείδιο, την θερμοκρασία και την πίεση ώστε να υπολογίσει την απώλεια ενέργειας και τον μεταβολισμό τους.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι αλλαγές στην πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασμό με ένα ζαχαρούχο ποτό οδηγούν σε αλλαγές στην όρεξη, τις προτιμήσεις των τροφίμων, την κατανάλωση ενέργειας και την αποθήκευση λίπους. Μια από τις δύο ημέρες τα άτομα πήραν υψηλά πρωτεϊνικά γεύματα χωρίς ζαχαρούχα ποτά και την άλλη ημέρα τα συνδύασαν με αναψυκτικά με ζάχαρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οξείδωση του λίπους, η διαδικασία που διασπά τα μόρια λίπους, επιβραδύνθηκε κατά 8%.

Ο συνδυασμός με ένα ζαχαρούχο ποτό όχι μόνο μειώνει την οξείδωση του λίπους, αλλά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό σας. Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε για να κάψετε τις θερμίδες του αναψυκτικού δεν αντισταθμίζει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται, ιδιαίτερα δε τις υψηλές γλυκαιμικές θερμίδες της ζάχαρης. Ο συνδυασμός μπορεί επίσης να αυξήσει την επιθυμία σας για αλμυρά και αλμυρά τρόφιμα για έως και 4 ώρες μετά την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία για όχι και τόσο υγιεινά τσιμπολογήματα και σε εντελώς λάθος χρονικές στιγμές.

Μπορεί να σκεφτείτε ότι η προστιθέμενη ενέργεια από την κατανάλωση ενός ποτού με ζάχαρη θα έδινε στο σώμα περισσότερη ενέργεια για να κάψει το λίπος ή να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, αλλά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Casperson δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συμβαίνει. "Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ποτού με ένα γεύμα επηρεάζει και τις δύο πλευρές της εξίσωσης του ενεργειακού ισοζυγίου", αναφέρει η Casperson. Η μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα υγιείς ανθρώπους για μόνο δύο μέρες, γι 'αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από το συνδυασμό ζαχαρούχων ποτών με γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες – ακόμη και αυτών που ισχυρίζονται ότι είναι "δίαιτης".

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: