Πίνεις για να ζεσταθείς; Λάθος…

Θα πιεις ένα ποτηράκι για να ζεσταθείς; Αυτή την ερώτηση την έχετε ακούσει πολλές φορές και ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία έχετε κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι σας. Κάνατε το σωστό; 

 

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Το αλκοόλ μας ζεσταίνει. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους αυτό θα σου πουν. Είναι, όμως, αλήθεια. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Στην ουσία αυτό που κερδίζετε όταν πίνετε αλκοόλ ενώ έχει κρύο είναι να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να πάθετε υποθερμία. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν πίνετε πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Ο λόγος που αισθάνεστε να ζεσταίνεστε ενώ πίνετε είναι γιατί το αλκοόλ διαστέλλει τα αγγεία σας αρχικά και το αίμα κυκλοφορεί πιο κοντά στο δέρμα σας απομακρύνοντας το από το εσωτερικό του σώματός σας. 

Το αίμα βρίσκεται κοντά στα εσωτερικά όργανά σας όταν κάνει κρύο για να τα διατηρεί ζεστά. Το αλκοόλ αυξάνοντας τη ροή του αίματος, την φέρνει προς το δέρμα και έτσι έχετε μια  προσωρινή ψευδαίσθηση που έχετε ότι ζεσταίνεστε ουσιαστικά σας εξασφαλίζει ότι δυσκολεύετε το σώμα σας να διατηρηθεί πραγματικά ζεστό.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Στρατιωτικό Ερευνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑRΙΕΜ) των ΗΠΑ, έδειξε πως το αλκοόλ αμβλύνει και την ικανότητα του ρίγους.  Σημειώνεται ότι τα ρίγη αποτελούν τον τρόπο που έχει το σώμα για να παράγει θερμότητα.

Άλλη μελέτη έχει δείξει τέλος, ότι αρκεί ένα ποτό για να προσπαθήσει ο οργανισμός να αντισταθμίσει την αίσθηση ζεστασιάς που προκαλεί η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα διεγείροντας την εφίδρωση. 

Με την εφίδρωση όμως ελαττώνεται η σωματική θερμοκρασία, κάτι που παρατηρείται και όταν ο άνθρωπος έχει πυρετό. Μετά από εφίδρωση δηλαδή πέφτει ο πυρετός.

Όροι: 
Κατηγοριες: