Η οσμή του αλκοόλ μας οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση... αλκοόλ

Και μόνο η οσμή ενός ποτηριού κρασιού ή μπύρας, φαίνεται ότι επηρεάζει την ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychopharmacology.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Η όψη ενός ποτηριού αλκοόλ και η οσμή που αναδίδει προκαλούν φυσιολογικές αντιδράσεις που συντελούν σε απώλεια του ελέγχου της συμπεριφοράς μας, οδηγώντας σε επιπλέον κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια ερευνητική ομάδα από το Edge Hill University της Μεγάλης Βρετανίας, υπονοώντας ότι αυτός είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε στην κατανάλωση του. 

Πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το περιβάλλον επιδρά σημαντικά στην συμπεριφορά  που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμα και η όψη του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε φυσιολογική διέγερση και έκκριση σιέλου. Τέτοια στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση αλκοόλ είναι ακούσια. 

Μάλιστα, όσο περισσότερο πίνει κάποιος, λένε οι ερευνητές, τόσο περισσότερο στρέφεται η προσοχή τους σε ερεθίσματα που έχουν σχέση με το αλκοόλ. 

Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να εκτελέσουν μια εργασία στον υπολογιστή φορώντας μια αρωματισμένη μάσκα. Η εργασία ήταν να πιστοποιήσουν την εμφάνιση του γράμματος Κ στην οθόνη ή μιας εικόνας με αλκοόλ. Η ομάδα που φορούσε μάσκα αρωματισμένη με αλκοόλ σημείωσε περισσότερα λάθη (false alarms).

Η δόκτωρ Ρεμπέκα Μονκ, λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας του Edge Hill University αναφέρει: “Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη απόπειρα να ερευνηθούν οι παράγοντες που διεγείρουν την αναστολή του έλεγχου της συμπεριφοράς μας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πειράματος, ήταν ξεκάθαρο ότι η οσμή του αλκοόλ έκανε δυσκολότερο για τους συμμετέχοντες να σταματήσουν και να πατήσουν το σωστό κουμπί”. 

Ο καθηγητής Ντέρεκ Χάιμ προσθέτει ότι αυτή η μελέτη μπορεί να δώσει νέα πνοή στις έρευνες σχετικά με τις καταχρήσεις ουσιών. Σημειώνει, ωστόσο, ότι για να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει μελέτη τους εκτός εργαστηρίου δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες. Η ομάδα ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθούν παρεμβατικές μέθοδοι για να βοηθήσουν αυτός που καταναλώνουν διαφορετικές ουσίες σε διαφορετικές περιστάσεις.
 

Όροι: 
Κατηγοριες: