Οι σημερινές γυναίκες ισοδύναμοι πότες με τους άνδρες

Το χάσμα των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 με 20 χρόνια φαίνεται πως κλείνει και, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια στατιστική μετα-ανάλυση, παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία τους. 

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Για αιώνες, οι παγκόσμιες διαφορές στην πρόσληψη αλκοόλ μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν εντυπωσιακές, με τους άνδρες να πίνουν συστηματικά αρκετές φορές περισσότερο από τις γυναίκες. Πρόσφατα, επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1891 και 2001 και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open. Σύμφωνα με την μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ιστορικά οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν οινόπνευμα και σε ποσότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία τους.  Αυτό δεν ισχύει πια και οι  γυναίκες πλησιάζουν τους άνδρες, ειδικά οι πιο πρόσφατες γενιές.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι άντρες ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες και είχαν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα που συνδέονται με το αλκοόλ. Αλλά σήμερα τα δύο φύλα είναι ίσα: Οι άνδρες που γεννιούνται από τη δεκαετία του 1980 και μετά είναι μόνο 1,1 φορές πιο πιθανό να πίνουν από τις αντίστοιχες γυναίκες και 1,3 φορές πιθανότερο να καταναλώνουν αλκοόλ κατά τρόπο που θεωρείται προβληματικός. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την ανάλυση 68 διεθνών μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2014. Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τα άτομα σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης για να εξετάσουν τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Εξέτασαν κάθε επίπεδο χρήσης, ποσότητας και συχνότητας όπως και τα αντίστοιχα σχετικά προβλήματα υγείας. "Υπήρξαν αρκετές αναφορές παλαιότερα για τη σύγκλιση του φύλου όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά κανείς δεν το επιβεβαίωσε και γι 'αυτό αποφασίσαμε να εξετάσουμε τις παγκόσμιες μελέτες που δημοσιεύθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών για να δούμε αν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι υπήρξε αλλαγή", δήλωσε η ερευνήτρια Katherine Μ. Keyes, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Η έρευνα δεν έλεγξε γιατί το χάσμα κατανάλωσης οινοπνεύματος μεταξύ ανδρών και γυναικών κλείνει, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αλλαγή των παραδοσιακών ρόλων των φύλων όσον αφορά τις γυναίκες, μπορεί να είναι μια εξήγηση.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο itrofi.gr ότι η μακροχρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η ηπατική νόσος και τα πεπτικά προβλήματα. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, λόγω ορισμένων παραγόντων, όπως το γεγονός ότι το σώμα τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσουν το αλκοόλ. Η πλειοψηφία των μελετών που αναλύθηκαν στην συγκεκριμένη μετα-ανάλυση, έγιναν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, έτσι τα αποτελέσματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια δυτική τάση. Για τους ερευνητές όμως, το μήνυμα είναι σαφές: Οι διαταραχές από τη χρήση οινοπνεύματος δεν μπορούν να θεωρηθούν ως φαινόμενο μόνο στους άνδρες.

Όροι: 
Κατηγοριες: