Κάνναβη για την επιληψία

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το λάδι που προέρχεται από το φυτό της κάνναβης δρα αποτελεσματικά σε μια σπάνια μορφή επιληψίας. Περίπου 30.000 αμερικανοί πολίτες πάσχουν από αυτή την ιδιαίτερη μορφή ασθένειας και η νέα ανακάλυψη έφερε την ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους ότι θα μπορέσουν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους.

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Μετά από αυτή την ανακάλυψη οι φαρμακευτικές εταιρίες ανέλαβαν δράση να παρασκευάσουν ένα φάρμακο από λάδι κάνναβης. Τελικά, το φάρμακο κυκλοφόρησε από την φαρμακευτική εταιρία GW  που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.  Το φάρμακο με την ονομασία "Epidiolex" περιέχει υψηλή δόση λαδιού κάνναβης, αλλά οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι περιέχεται μικρή ποσότητα THC , της ουσίας που προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Το φάρμακο απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο LGS (Lennox-Gastaut ), ένα είδος επιληψίας , το οποίο παρατηρείται συνήθως σε παιδιά μεταξύ 3 - 5 ετών. 
Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο  LGS (Lennox-Gastaut )  παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 74  επιληπτικές κρίσεις ή "επιθέσεις πτώση" ανά μήνα κατά τη διάρκεια των οποίων πέφτουν στο πάτωμα. Στην κλινική δοκιμή που διενεργήθηκε, παρατηρήθηκε ότι η ομάδα των ασθενών που πήρε το φάρμακο παρουσίασε μείωση των πτώσεων σε ποσοστό 44% σε σύγκριση με την ομάδα ασθενών που πήρε υποκατάστατο του φαρμάκου (placebo) και παρουσίασε μείωση των πτώσεων σε ποσοστό 22%. 

Επιπλέον, το Epidiolex ενδείκνυται και για παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Ντραβέ, μια σπάνια μορφή επιληψίας. 
Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, παρουσιάστηκαν παρενέργειες σε έναν μικρό αριθμό ασθενών, κυρίως γαστροεντερικές διαταραχές, όπως εμετός, διάρροια μείωση της όρεξης, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν συμπτώματα υπερβολικής υπνηλίας. 

Δεδομένων των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής, αναμένεται η έγκριση 

Όροι: 
Κατηγοριες: