Πώς να φυτέψετε λεβάντα στον κήπο σας

Η λεβάντα είναι ένα ωραίο αρωματικό λουλούδι με πολλές χρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ελαίων, για να αρωματίσει τρόφιμα και ποτά, για να κάνετε τσάι, για θέματα υγείας, και άλλα. Προσελκύει επίσης επικονιαστές που είναι πολύ χρήσιμοι για τον κήπο σας, ενώ απωθεί τα κουνούπια και τις σκνίπες.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεβάντας. Γνωστότερες εξ αυτών είναι η Εγγλέζικη λεβάντα, η λεβαντίνα, η grosso που είναι η πιο εμπορική και η πιο αρωματική, και η Ισπανική.

Το χώμα στο οποίο θα φυτέψετε την λεβάντα πρέπει να είναι αμμώδες ή χαλικώδες και εύφορο. Πρέπει επίσης να αποστραγγίζεται εύκολα, και να μην έχει πολύ λίπασμα. Η λεβάντα προτιμάει τα αλκαλικά χώματα με pH 6.5 ή και υψηλότερο. Αν θέλετε να ενισχύσετε το pH του χώματός σας προσθέστε του λίγο lime.

Για να φυτέψετε την λεβάντα σχηματίστε ένα σωρό ύψους 25 εκατοστών από χώμα και μικρή πέτρα. Με ένα μυστρί ανοίξτε μια τρύπα να χωρέσει το φυτό σας. Φτιάξε ένα μείγμα βιολογικού λιπάσματος που θα εμπλουτίσει το χώμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίσα μέρη lime, και καλά χωνεμένης κοπριάς. Προσθέστε μισή κούπα από αυτό το λίπασμα στο βάθος της τρύπας. Η πέτρα θα διευκολύνει το αποστράγγισμα του χώματος, το lime θα ενισχύσει το pH και η κοπριά θα εξασφαλίσει ένα καλό ξεκίνημα. Η λεβάντα προτιμά τα ξηρά κλίματα. Αν κατοικείτε σε υγρό περιβάλλον θα της κάνουν καλό μερικά σάπια φύλλα στο έδαφος.

Αν θέλετε να φυτέψετε την λεβάντα σας σε γλάστρα, διαλέξτε μια γλάστρα που έχει διάμετρο και βάθος γύρω στους 20 πόντους. Σιγουρευτείτε ότι αποστραγγίζεται καλά και φροντίστε να την ποτίζετε αρκετά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Το χώμα στην γλάστρα τείνει να είναι ψυχρότερο από το έδαφος, γι αυτό κατά τον χειμώνα θα πρέπει να το προστατέψετε. Μετακινείστε την γλάστρα σε ένα πιο ζεστό μέρος μακριά από τον κρύο χειμωνιάτικο αέρα. Τα βράδια τυλίξτε την γλάστρα σας με αφρώδες χαρτί συσκευασίας και αν η θερμοκρασία πέφτει αρκετά, ρίξτε πάνω στο φυτό σας μια κουβέρτα.

Ποτίζετε την λεβάντα σας αρκετά αλλά όχι συχνά. Περιμένετε μέχρι το χώμα να είναι σχεδόν ξερό. Κλαδέψτε το φυτό σας νωρίς την άνοιξη. Αν το φυτό διανύει τον δεύτερο χρόνο ζωής του και έχει φτάσει πάνω από το ένα μέτρο ύψος, κλαδέψτε το μέχρι να φτάσει στο ένα τρίτο του ύψους του, για να μην καταλήξει να είναι πολύ ξυλώδες. Αφαιρέστε αρκετά από τα γέρικα κλαδιά του και αφήστε να μεγαλώσουν τα νεότερα.

Όροι: 
Κατηγοριες: