Πώς ο κουρκουμάς προστατεύει την καρδιά

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν καλύτερα με τη λήψη κουρκουμίνης -κύριου συστατικού του κουρκουμά- βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων των αιμοπεταλίων του αίματος, ελέγχοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021

Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για την μεταφορά του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Μια υγιής αρτηρία είναι ευέλικτη και ελαστική. Η προοδευτική απόφραξη των αρτηριών είναι μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Είναι η κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου που  περιλαμβάνει περιφερικές αγγειακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια, και καρδιακές προσβολές. Η προσθήκη κουρκουμίνης στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις φλεγμονές και τις βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών που συσσωρεύουν πλάκες και θρόμβους αίματος.

Τα τελευταία χρόνια, ένα μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα, ο κουρκουμάς,  αποτέλεσε το επίκεντρο εκτεταμένων επιστημονικών μελετών Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ενώσεις στον κουρκουμά, αλλά αυτή που έχει συγκεντρώσει την περισσότερη προσοχή είναι μια πολυφαινόλη, η κουρκουμίνη. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition and Metabolism, παρατηρήθηκε ότι εκχύλισμα κουρκουμίνης βελτίωσε σημαντκά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε υγιείς ανθρώπους σε διάστημα δύο μηνών.  Στην έρευνα συμμετείχαν  59 υγιείς ενήλικες οι οποίοι έλαβαν είτε 50 mg φαρμάκου placebo ή 200 mg κουρκουμίνης για 8 εβδομάδες. Η ομάδα που έλαβε 200 mg κουρκουμίνης έδειξε μια «κλινικά σημαντική" αύξηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων της, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αντιμετωπίσει και να βελτιώσει τις βαθύτερες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω ενδοθηλιακών δυσλειτουργιών  και όχι απλά την αραίωση του αίματος καλύτερα και από την ασπιρίνη . Σημείωσαν δε ότι συμπληρώματα κουρκουμίνης από το στόμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια απλή φυσική αντιμετώπιση για την μείωση των κινδύνων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες,  ο κουρκουμάς συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς καθώς περιορίζει την οξείδωση της χοληστερόλης, μειώνει τη συσσώρευση πλάκας και το σχηματισμό θρόμβων. Οι καρδιακές προσβολές όπως και τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από αθηρωματική συσσώρευση πλάκας ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί θρόμβους αίματος και όταν ένας θρόμβος βγαίνει από τα αρτηριακά τοιχώματα και πηγαίνει προς τον εγκέφαλο ή την καρδιά, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να μειώσει τις συγκολλητικές ικανότητες των αιμοπεταλίων, αποτρέποντάς το σχηματισμό θρόμβων.  Μπορεί επίσης να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να ελαχιστοποιήσει την καρδιακή βλάβη μετά καρδιακή προσβολή. Τέλος, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής σε ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε bypass.

Όροι: 
Κατηγοριες: