Ανακαλύψτε το μαύρο κύμινο, τον «ευλογημένο σπόρο»

Το μαύρο κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική της Μέσης Ανατολής ως φάρμακο για διάφορες ασθένειες για πάνω από 2000 χρόνια και ο προφήτης Μωάμεθ ανέφερε ότι οι σπόροι του θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τα πάντα εκτός από τον ίδιο τον θάνατο.

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021

Το μαύρο ή Αιγυπτιακό κύμινο, ή αλλιώς μαυροκούκι, μαυροσούσαμο ή nigella sativa όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι ένα φυτό της οικογένειας των Ranunculaceae και συναντάται στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια και τη νοτιοδυτική Ασία. Σήμερα καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Τουρκία κυρίως ως καρύκευμα σε διάφορες κουζίνες λόγω της γεύσης του. Οι σπόροι του φυτού περιέχουν πάνω από 100 χημικές ενώσεις όπως θυμοκινόνη, θυμοϋδροκινόνη, καρβακρόλη, θυμόλη, γλυκοξίδια, λινολεϊκά και ελαϊκά οξέα αλλά και πρωτεΐνη, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και φωσφόρο.

Το μαύρο κύμινο έχει μια ιδιαίτερα μακρά και εκτεταμένη χρήση στην ιστορία της Αιγύπτου. Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν και εξέτασαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών (King Tut), βρήκαν ένα μπουκάλι με έλαιο από μαύρο κύμινο, στοιχείο που δείχνει ότι πίστευαν ότι είναι απαραίτητο στη μετά θάνατον ζωή. Οι γιατροί των αιγυπτιακών φαραώ χρησιμοποιούσαν συχνά τους σπόρους μετά από μεγάλες γιορτές και δείπνα για να ηρεμήσουν τα διαταραγμένα από την πολυφαγία στομάχια. Το συνιστούσαν επίσης για τη θεραπεία πονοκεφάλων, πονόδοντων, κρυολογήματος και λοιμώξεων. Η βασίλισσα Νεφερτίτι, γνωστή για την εκπληκτική της ομορφιά, το χρησιμοποιούσε για μεγαλύτερη λάμψη και δύναμη στα μαλλιά και τα νύχια.

Εκατοντάδες μελέτες έχουν γίνει για το μαύρο κύμινο που έδειξαν ότι οι ενώσεις που περιέχει βοηθούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, ενισχύοντας την παραγωγή μυελού των οστών, της φυσικής ιντερφερόνης και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εκχύλισμά του μπορεί να βοηθήσει άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές και πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ήταν αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του παγκρέατος, ενός από τους πιο θανατηφόρους και πιο δύσκολους για θεραπεία καρκίνους. Μία από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές χρήσεις του είναι η θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, οι ρευματισμοί και τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Οι σπόροι βοηθούν στην αύξηση του σωματικού τόνου, την τόνωση της εμμήνου ρύσεως και την αύξηση της ροής του μητρικού γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες. Το έλαιο του μαύρου κύμινου βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, καταστέλλει τον κολικό πόνο, διεγείρει την παραγωγή ούρων, βοηθά στη θεραπεία του κοκίτη, βελτιώνει την πέψη και συμβάλλει στην πρόληψη και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι σπόροι είναι πολύ αποτελεσματικοί στη θεραπεία των φλεγμονών του ματιού, της κοιλιάς και του ήπατος, πιθανά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους στην αντικαρκινική ένωση β-σιτοστερόλη. Επίσης αυξάνει την ενέργεια και βοηθά στην αποκατάσταση από την κόπωση και την κακή διάθεση. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις δερματικές παθήσεις όπως αλλεργίες, έκζεμα, ακμή, ψωρίαση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το μετεωρισμό, τη διάρροια, τις αιμορροΐδες, τη δυσκοιλιότητα και τη δυσεντερία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: