Μοσχοκάρυδο: ένας μικρός σε μέγεθος σπόρος αλλά με πολλά μεγάλα οφέλη για την υγεία

Το μοσχοκάρυδο, ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους ενός αειθαλούς δέντρου της Ινδονησίας, έχει μια χαρακτηριστική, αρωματική και ελαφρώς γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται ως εξωτικό μπαχαρικό στην παρασκευή πολλών πιάτων σε διάφορες κουζίνες του κόσμου ενώ, παράλληλα, εκτιμάται για τις ξεχωριστές φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα δύο μπαχαρικά που αναπτύσσονται σε ένα αειθαλές δέντρο με την επιστημονική ονομασία Myristica fragrans. Είναι εγγενές στην Ινδονησία και στα τριγύρω νησιά, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Τα δέντρα αυτά παράγουν δύο μπαχαρικά, ένα σπόρο σε μέγεθος καρυδιού που είναι το μοσχοκάρυδο, καθώς και το μασίς, ένα λιγότερα γνωστό μπαχαρικό που προέρχεται από το αποξηραμένο κοκκινωπό κέλυφος του σπόρου. Συνήθως καλλιεργείται στην Καραϊβική και σε άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου, αλλά και στην Κεράλα της Νότιας Ινδίας. Το μοσχοκάρυδο είναι ένα λεπτό, ελαφρώς γλυκό καρύκευμα που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στις ασιατικές όσο και στις δυτικές κουζίνες. Το δέντρο είναι επίσης πολύτιμο λόγω των αιθέριων ελαίων του και του ιδιαίτερου βουτύρου που παρασκευάζεται από αυτό.

Διατροφικά στοιχεία

Ενώ το μοσχοκάρυδο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται με φειδώ στα πιάτα, μπορεί να επηρεάσει την υγεία με ποικίλους τρόπους, κυρίως λόγω της θρεπτικής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και οργανικές ενώσεις που σχετίζονται με τα αιθέρια έλαια. Αυτά τα ευεργετικά συστατικά περιλαμβάνουν διαιτητικές ίνες, μαγγάνιο, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο και χαλκό.

Οφέλη για την υγεία

Ανακούφιση από τον πόνο

Ένα από τα συστατικά του μοσχοκάρυδου είναι μια ένωση παρόμοια με τη μενθόλη, η οποία έχει φυσικά χαρακτηριστικά που ανακουφίζουν από τους πόνους από πληγές, τραυματισμούς, διαστρέμματα και χρόνια φλεγμονή από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πεπτική υγεία

To τριμμένο μοσχοκάρυδο διατηρεί την περιεκτικότητά του σε ίνες, η οποία μπορεί να διεγείρει την πεπτική διαδικασία, προωθώντας την περισταλτική κίνηση στους λείους μυς του εντέρου. Επίσης, προκαλεί την έκκριση διαφόρων γαστρικών και εντερικών υγρών.

Υγεία του εγκεφάλου

Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του μοσχοκάρυδου είναι το ότι τα διάφορα συστατικά των αιθέριων ελαίων του μειώνουν την εξασθένηση των νευρικών οδών και της γνωστικής λειτουργίας που συνήθως προσβάλλουν τα άτομα με άνοια ή νόσο του Alzheimer.

Αποτοξινωτική δράση

Το μοσχοκάρυδο ενεργεί ως τονωτικό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και επομένως ενισχύει τη συνολική υγεία του σώματος και ιδιαίτερα του ήπατος και των νεφρών όπου συσσωρεύονται πολλές από τις τοξίνες. Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά του βοηθούν στη διάλυση των νεφρικών λίθων και αυξάνουν τη συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητα τόσο του νεφρού όσο και του ήπατος.

Στοματική Υγεία

Στις παραδοσιακές ιατρικές εφαρμογές θεωρείται βασιλιάς των μπαχαρικών για την στοματική υγεία. Τα ενεργά αντιβακτηριακά συστατικά του βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας, των βακτηρίων και προστατεύει τα ούλα και τα δόντια. Εκχυλίσματά του βρίσκονται συχνά σε βιολογικές και φυτικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

Υγεία του δέρματος

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, τα βότανα και τα παραδοσιακά φάρμακα έχουν χρησιμοποιήσει από καιρό μοσχοκάρυδο για να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και την λαμπερή του όψη. Συνηθέστερα εφαρμόζεται ως πάστα ανακατεμένη με νερό ή ακόμα και μέλι, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού, να προωθήσει την ενυδάτωση και να λειάνει διάφορα σημάδια.

Πίεση αίματος και κυκλοφορία

Τα μέταλλα που περιέχονται στο μοσχοκάρυδο συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των διαφόρων οργάνων του σώματος. Το κάλιο, ένα από αυτά, είναι αγγειοδιασταλτικό, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, διευκολύνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, καθιστώντας την πέψη μια αποτελεσματική και ταχεία διαδικασία. Το ασβέστιο που βρίσκεται στο μοσχοκάρυδο μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών, ανακουφίζοντας παράλληλα από τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Τέλος, η περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας.

Καλύτερος ύπνος

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, πιείτε ένα φλιτζάνι γάλα με λίγη σκόνη μοσχοκάρυδου. Θα σας βοηθήσει χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Το μοσχοκάρυδο θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις τόσο στην μαγειρική όσο και στις παραδοσιακές θεραπείες. Σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ψευδαισθήσεις και ταχυπαλμία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: