Μικροί καλλιεργητές εν δράσει!

Διδάξτε στο παιδί, από πού προέρχονται στην πραγματικότητα τα φρούτα και τα λαχανικά, φυτεύοντας μαζί τους ορισμένα απλά και εύκολα να μεγαλώσουν τρόφιμα, και παράλληλα καλλιεργείστε την περιβαλλοντική τους συνείδηση εξερευνώντας την λειτουργία της φύσης.

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Δεν είναι απαραίτητο να ζει κανείς στην εξοχή, ούτε να έχει μεγάλη έκταση για να δημιουργήσει ένα παιδικό κήπο. Ακόμη και σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι το παιδί μπορεί να καλλιεργήσει πολλών ειδών λαχανικά και λουλούδια. Τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται.  

Η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική τους δίνει την δυνατότητα να εξοικειωθούν με διάφορα εργαλεία και εργασίες, αναπτύσσοντας έτσι τις ικανότητές τους. Επιπλέον, επειδή είναι μια δραστηριότητα με πολλές αλλαγές, θα τα κρατήσει απασχολημένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και θα τα κάνει να νιώθουν περήφανα όταν βλέπουν να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει κάτι που τα ίδια έχουν φυτέψει. Θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, θα τους μάθει να είναι υπεύθυνα και προγραμματισμένα με βάση τις ανάγκες του μικρού τους κήπου. 

Εκατό χρόνια πριν, τα περισσότερα παιδιά ήταν τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Γνώριζαν από πού προήλθαν τα τρόφιμά τους, επειδή είχαν βοηθήσει στην παραγωγή τους. Σήμερα, με το 75% του πληθυσμού να ζει στις πόλεις. 

Η κηπουρική μπορεί να φέρει τα παιδιά της πόλης σε επαφή με τη φύση,  να κατανοήσουν τη σημασία και το ρόλο του καιρού, αλλά και των εντόμων ή των πουλιών σε όλη τη διαδικασία της ανάπτυξης του μικρού τους κήπου αλλά και της συνολικής παραγωγικής διαδικασίας.

Η αυτοπεποίθηση του μικρού κηπουρού μεγαλώνει όταν οι προσπάθειές του αποδίδουν καρπούς. Επιλέγουμε λοιπόν φυτά που είναι κατάλληλα για παιδιά. Αυτά που προτείνουμε μεγαλώνουν εύκολα, γρήγορα, και είναι διασκεδαστική η συγκομιδή, ακόμη κι αν η γεύση τους δεν τους πολυαρέσει στην αρχή.

  • Μαρούλια: Ένας καλός τρόπος να κινήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών για τη σαλάτα, γρήγορη και εύκολη σοδειά. Oι σπόροι βλασταίνουν σε 7-10 μέρες. 
  • Μπιζέλια: Τα μπιζέλια μεγαλώνουν γρήγορα και είναι διασκεδαστικά γιατί τρώγονται απ' ευθείας από το φυτό. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 10 μέρες και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Μπορείτε να διαλέξετε αναρριχητικές ποικιλίες ή νάνους.
  • Ντοματάκια:  Είναι τα πιο  διασκεδαστικά φυτά για παιδιά, μετά τις φράουλες. Προτιμούμε τα έτοιμα φυντάνια παρά να μεγαλώσουμε από σπόρο. Μεγαλώνουν πολύ καλά και σε γλάστρες.
  • Φασόλια: Εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική συγκομιδή. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 4-8 μέρες και ωριμάζουν σε 2 μήνες.
  • Ηλιοτρόπια: Απαραίτητα για κάθε παιδικό κήπο. Οι σπόροι βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, τα φυντάνια μεγαλώνουν σε δύο εβδομάδες και μέσα σε ένα μήνα ξεπερνούν το μισό μέτρο ύψος. 
  • Πατάτες:  Δεν αποτυγχάνουν ποτέ. Οι κόκκινες ποικιλίες μεγαλώνουν πιο  γρήγορα από τις άσπρες και τα παιδιά μάλλον τις προτιμούν.
  • Κολοκύθα: Αν έχετε χώρο, είναι ιδανικό λαχανικό για παιδικό κήπο. Βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, μετά από μερικές μέρες σχηματίζονται τα φύλλα και τα φυτά αρχίζουν να έρπουν στο χώμα.

Και μερικές άλλες καλές επιλογές: Καλαμπόκι (εύκολο, χρειάζεται πολύ κοπριά και πότισμα), φράουλες και καρπούζια (παρόμοια με τις κολοκύθες).

Όροι: 
Κατηγοριες: