Μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν και να καταναλώνουν τα λαχανικά

Οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνονται ήδη από την παιδική ηλικία και η ένταξη των λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών έχει ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, πολλές φορές τα παιδιά όχι μόνο δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες λαχανικών, αλλά αρνούνται ακόμη και να τα δοκιμάσουν.

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή του παιδιού, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως C, Α, Β6, Κ, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Ταυτόχρονα, οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωσή τους κατά την παιδική ηλικία είναι μια καλή ευκαιρία να διαμορφωθεί μία ισορροπημένη διατροφή από νωρίς, η οποία θα διατηρηθεί και σε όλη μας τη ζωή. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα. Η μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης των παιδιών και αυξάνεται με την ηλικία.

Συχνά οι γονείς θεωρούν, και οι επιστημονικές μελέτες το επιβεβαιώνουν, ότι τα παιδιά τους δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα λαχανικών. Για να γίνουν λοιπόν τα λαχανικά πιο αρεστά στα παιδιά, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν ορισμένες τεχνικές:

Είναι απαραίτητο να υπάρχει στο τραπέζι πάντα σαλάτα με λαχανικά εποχής, ενώ καλό είναι να προσθέτουμε λίγα λαχανικά στην άκρη του πιάτου, ακόμα και αν το παιδί δεν τα καταναλώνει.

Δεν αρκεί μόνο να παρακινούμε τα παιδιά μας να καταναλώσουν λαχανικά, αλλά πρέπει να τα τρώμε και εμείς, καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους, χρησιμοποιώντας τη μίμηση. Επίσης, πρέπει πάντα να υπάρχει ποικιλία και διαθεσιμότητα λαχανικών στο σπίτι, ώστε το παιδί να μπορεί να τα καταναλώσει οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί.

Δεν πιέζουμε ποτέ το παιδί να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο με το ζόρι και αποφεύγουμε να δημιουργούμε διαμάχες την ώρα του φαγητού.

Είναι χρήσιμο κάποιες φορές τα λαχανικά να υποστούν ειδική προετοιμασία, όπως να τριφτούν πολύ ψιλά στον τρίφτη και να ενταχθούν μέσα στα φαγητά, ώστε τα παιδιά να τα τρώνε και να συνηθίζουν τη γεύση τους, χωρίς όμως να τα βλέπουν (π.χ. τριμμένη πιπεριά, ντομάτα ή κολοκυθάκι μέσα σε πατάτες γιαχνί ή μέσα στη σάλτσα για τα μακαρόνια, λαχανικά μέσα σε πίτες, στη σπιτική πίτσα ή στον κιμά για τα μακαρόνια).

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του πιάτου του παιδιού. Συνήθως στα παιδιά αρέσουν τα φαγητά με έντονα χρώματα, οπότε φροντίζουμε το πιάτο του να είναι πολύχρωμο και να έχει ποικιλία, π.χ. ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά.

Δοκιμάζουμε να δώσουμε στα παιδιά όχι μόνο μαλακά και μαγειρεμένα, αλλά και φρέσκα, τραγανά λαχανικά (sticks αγγουριού και καρότου) τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σάντουιτς με ψωμί του τοστ και τυρί, προσθέτοντας ντομάτα ή μαρούλι.

Παροτρύνουμε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελαν να καταναλώσουν και τα αγοράζουμε μαζί σε μια επίσκεψη στο μανάβικο.

Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης μιας συμπεριφοράς σε ένα παιδί είναι το παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας λαχανικά μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες φατσούλες ή ένα δέντρο στην άκρη του πιάτου. Ακόμα, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των λαχανικών (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) που θα ήθελαν να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αφού το παιδί καταναλώσει τα λαχανικά μπορούμε να το επιβραβεύσουμε. Αυτή είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στα σχολεία.

Αφήνουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, όσο αυτό είναι ασφαλές, και να διαλέξουν μόνα τους τα λαχανικά που θα βάλουν στο πιάτο τους.

Αντικαθιστούμε τα λαχανικά που δεν επιθυμεί να καταναλώσει ένα παιδί με κάποιο άλλο λαχανικό ή φρούτο, ώστε να αναπληρωθούν οι βιταμίνες (π.χ. φράουλες αντί για σπανάκι).

Η παρασκευή φρέσκων χυμών μέσα στους οποίους, εκτός από φρούτα μπορούμε να προσθέσουμε και μικρή ποσότητα λαχανικών, όπως για παράδειγμα φρέσκο χυμό με πορτοκάλι και λίγο καρότο, μπορεί να είναι εξ ίσου ωφέλιμη. 

Μπορείτε να δοκιμάσουμε καινούργιες συνταγές, όπως πατάτες στο φούρνο με ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέας με λαχανικά αντί για πατάτες, μπρόκολο ή σπανάκι στο φούρνο, με τριμμένο τυρί.

Εν κατακλείδι, παροτρύνουμε το παιδί να καταναλώνει λαχανικά, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της μίμησης και της επιβράβευσης. Είναι στο χέρι των γονέων να διασφαλίσουν τη μελλοντική καλή υγεία και σωστή διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους, εντάσσοντας τα λαχανικά σε επαρκή ποσότητα και ποικιλία στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.

Όροι: 
Κατηγοριες: