Αμινοξύ που βρίσκεται στα σπαράγγια και σε άλλες τροφές συνδέεται με την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού

Η ασπαραγίνη, ένα αμινοξύ που προέρχεται από διάφορες τροφές όπως τα σπαράγγια, τα ψάρια και οι πατάτες, μπορεί να αποτελέσει βασική θρεπτική ουσία για μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου και είναι ικανός να εξαπλωθεί γρήγορα. Είναι τυπικά ανθεκτικός στις παραδοσιακές μορφές θεραπείας, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Νέα έρευνα που έγινε με τη συνεργασία διαφόρων ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένου του Cancer Research UK Cambridge Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσπάθησε να αποκαλύψει ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος αυτός όχι μόνο επιβιώνει αλλά και ευδοκιμεί στο σώμα, ελπίζοντας ότι τελικά θα οδηγήσει σε βελτίωση των θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Στη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature, οι επικεφαλής συγγραφείς Greg Hannon και Simon Knott και η ομάδα τους ανέφεραν ότι μια σημαντική θρεπτική ουσία, που διευκολύνει την εξάπλωση αυτού του τύπου καρκίνου του μαστού, είναι η ασπαραγίνη. Πρόκειται για ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που συχνά συντίθεται από το σώμα μας από κάποια από τα διαιτητικά προϊόντα που καταναλώνουμε. Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε εάν ο περιορισμός ή όχι των επιπέδων της ασπαραγίνης στο σώμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου. "Η μελέτη μας προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νόσου", λέει ο καθηγητής Knott.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της μετάστασης του καρκίνου του μαστού και της ασπαραγίνης ή της εξάπλωσης του όγκου, σε ποντίκια με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού. Ο καθηγητής Hannon και η ομάδα του προσέγγισαν το θέμα από δύο πλευρές. Από τη μία, χορήγησαν στα ποντίκια L-ασπαραγινάση, που είναι ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, η οποία είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται με την ασπαραγίνη. Η L-ασπαραγινάση δρα αναστέλλοντας την παραγωγή του αμινοξέος στο σώμα. Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες περιόρισαν τη διατροφή των ποντικών, έτσι ώστε να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη. Αυτή η διπλή προσέγγιση οδήγησε σε μείωση των μεταστάσεων των καρκινικών όγκων του μαστού στα ποντίκια. "Η εργασία μας έχει εντοπίσει έναν από τους βασικούς μηχανισμούς που προάγει την ικανότητα των κυττάρων του καρκίνου του μαστού να εξαπλωθούν", λέει ο καθηγητής Hannon. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές τάισαν τα ζώα με τρόφιμα που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη, οι όγκοι εξαπλώθηκαν πιο γρήγορα.

Επιπρόσθετα, για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος που διαδραματίζει η ασπαραγίνη στην εξάπλωση των καρκινικών όγκων, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της ικανότητας των καρκινικών κυττάρων να συνθέτουν ασπαραγίνη και της πιθανότητας των όγκων να εξαπλωθούν σε άλλες θέσεις του σώματος. Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό εύρημα ήταν ότι η ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να παράγουν αυτό το αμινοξύ συνδέεται επίσης με χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των ασθενών. "Αυτό το εύρημα προσθέτει ζωτικής σημασίας πληροφορίες στην κατανόησή μας για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του καρκίνου , τον κύριο λόγο από τον οποίο οι ασθενείς πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια" σημειώνει ο καθηγητής Hannon.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές ενδιαφέρονται να κάνουν κλινικές δοκιμές που θα τους επιτρέψει να καταλάβουν με ποιο τρόπο η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα ασπαραγίνης στο σώμα. Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες προτείνουν να προσλάβουν μια ομάδα υγιών συμμετεχόντων οι οποίοι θα συμφωνούσαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε ασπαραγίνη. Εάν το πείραμα αυτό επιτύχει τη μείωση των επιπέδων ασπαραγίνης στους συμμετέχοντες, τότε οι ερευνητές θα προχωρήσουν με άτομα διαγνωσμένα με καρκίνο για την επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών τους. Σε αυτό το σημείο, προσθέτει ο καθηγητής Knott, οι συμμετέχοντες στη μελέτη πιθανότατα θα λαμβάνουν επίσης χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της δίαιτας και των θεραπειών να αλληλοενισχυθούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι μια θεραπεία μείωσης της ασπαραγίνης μπορεί να ισχύει όχι μόνο για τον τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού αλλά και για άλλους τύπους καρκίνου.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: