Πόσο καλά γνωρίζετε την σοκολάτα;

Είναι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Τη χρησιμοποιούμε για να γιορτάσουμε ένα ευχάριστο γεγονός, όπως είναι τα γενέθλιά μας, αλλά και όταν έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο και ψάχνουμε κάτι να μας αλλάξει τη διάθεση προς το καλύτερο. Κι όμως, η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα συστατικό για τα γλυκά ή τα ροφήματά μας. Κι αυτό το αποδεικνύουν τα παρακάτω γεγονότα.  

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

Υπάρχουν πολλές γιορτές για τη σοκολάτα κάθε χρόνο

Η 7η μέρα του  Ιουλίου θεωρείται ως η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έφθασε η σοκολάτα  στην Ευρώπη,  στις 7 του Ιουλίου του 1550. Υπάρχει, επίσης, Εθνική Ημέρα Σοκολάτας Γάλακτος στις Η.Π.Α. στις 28 Ιουλίου, αλλά και η Εθνική Μέρα Σοκολάτας των Η.Π.Α. στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα είδος λαχανικού

Η μαύρη σοκολάτα προέρχονται από το κακάο, ένας καρπός που αναπτύσσεται  στο δέντρο κακάο (Theobroma cacao), που ανήκει στην οικογένεια Malvaceae (άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας περιλαμβάνουν τις μπάμιες και το βαμβάκι). Άρα, όταν απολαμβάνουμε μία σοκολάτα, καταναλώνουμε το πιο γλυκό λαχανικό.

Η Μαρία Αντουανέτα λάτρευε τη ζεστή σοκολάτα

Η Μαρία Αντουανέτα αγαπούσε επίσης τη σοκολάτα, και κυρίως τη ζεστή σοκολάτα η οποία συχνά σερβιριζόταν στο παλάτι των Βερσαλλιών. Δεν ήταν μόνο η αγάπη για τη γεύση της που έκανε τη Μαρία Αντουανέτα να προτιμά το συγκεκριμένο ρόφημα, αλλά η  πίστη ότι το συγκεκριμένο ποτό ήταν αφροδισιακό.

Η σοκολάτα γάλακτος εφευρέθηκε στην Ελβετία

Ο Daniel Peter δημιούργησε εφηύρε τη σοκολάτα γάλακτος το 1875, μετά από οκτώ χρόνια προσπαθειών και σκληρής δουλειάς. Με την συνταγή του, το συμπυκνωμένο γάλα κατέληξε να είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας γάλακτος.

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα

Επειδή δεν περιέχει στερεό κακάο ή λικέρ σοκολάτας, λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα με την αυστηρή έννοια του όρου. Αλλά περιέχει μέρη του καρπού του κακάο, κυρίως το βούτυρο κακάο

Το μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας ήταν ένα ατύχημα.

Το 1930 Ruth Wakefield συνειδητοποίησε ότι είχε ξεμείνει από σοκολάτα κουβερτούρα και για το λόγο αυτό, ανέμειξε σπασμένα κομμάτια της Nestle σοκολάτας που είχε σε ζύμη μπισκότων, αναμένοντας ότι η  σοκολάτα θα απορροφηθεί και θα δημιουργούσε μπισκότα σοκολάτας. Αντ 'αυτού, τυχαία δημιουργήθηκαν τα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας,και αργότερα πούλησε την ιδέα στην εταιρεία  Nestle σε αντάλλαγμα για την παροχή σοκολάτας για όλη τη διάρκεια ζωής του.

Το αίμα στη σκηνή του ντους στην ταινία Psycho ήταν σιρόπι σοκολάτας

Ο μετρ των θρίλερ Alfred Hitchcock, χρησιμοποίησε σιρόπι σοκολάτας για να δώσει την ψευδαίσθηση του αίματος στον θεατή στην κλασική, πλέον, σκηνή του ντους στο Psycho. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: το σιρόπι σοκολάτας έρρεε καλύτερα και έδινε την αίσθηση περισσότερου αίματος, σε σχέση με τον χυμό ντομάτας που χρησιμοποιούσαν ως τότε. Το γεγονός ότι η ταινία ήταν ασπρόμαυρη, βοήθησε στη χρήση του σιροπιού σοκολάτας.

Η σοκολάτα χρησιμοποιήθηκε ως χρήμα

Οι Μάγια πολλές φορές χρησιμοποίησαν το κακάο ως νόμισμα, καθώς  θεωρήθηκε ότι  άξιζε περισσότερο από την σκόνη χρυσού.

Όροι: 
Κατηγοριες: