Φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης

Η ζάχαρη θεωρείται ως  το κύριο «καύσιμο» της παγκόσμιας πανδημίας της παχυσαρκίας και είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη με 35 εκατομμύρια θανάτους ετησίως από ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιπροσωπεύει περισσότερους θανάτους από εκείνους που οφείλονται σε μολυσματικές ασθένειες. Καθώς οι  επιστημονικές μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζάχαρη, ολοένα και περισσότερος αριθμός καταναλωτών ψάχνουν για υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις. 

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένα φυσικά υποκατάστατα για τη ραφιναρισμένη ζάχαρη που μπορούν να δώσουν γλυκιά γεύση στα γλυκά και τα ροφήματά σας και ταυτόχρονα να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό σας.

Μέλι

Το μέλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές από όλα τα φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης. Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το μέλι, όπως και το σιρόπι σφενδάμου, επίσης, έχει παρόμοια με το μέλι θρεπτικά οφέλη. Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και περιέχει επίσης αντιμικροβιακά συστατικά, γεγονός που ίσως εξηγεί τη χρήση του στην λαϊκή ιατρική. Παρά το γεγονός ότι το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, είναι επίσης και πιο γλυκό. Επειδή κατά τη διαδικασία παραγωγής του μελιού μπορεί να εξαλειφθεί  ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών του, το καλύτερο είναι να αγοράζετε  πιο φυσικές ποικιλίες. Ψάξτε για βιολογικό μέλι ή μια ποικιλία της τοπικής παραγωγής, προκειμένου να πάρετε όλα τα πλήρη οφέλη αυτού του φυσικού γλυκαντικού.

Στέβια

Αν και δεν είναι κατ 'ανάγκην η πιο δημοφιλής εναλλακτική γλυκαντική ουσία, είναι σίγουρα η πιο γλυκιά. Η προέλευση της προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και  είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.  Το σπουδαίο με την στέβια είναι ότι δεν πρόκειται για ένα  πραγματικό σάκχαρο. Ως εκ τούτου, δεν διαθέτει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη και δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό στέβια, συνήθως αναμιγνύεται με σκόνη κυτταρίνης ή άλλα μέσα για να καταστεί ευκολότερο στη χρήση και πιο εύγευστο. Η στέβια μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και πολλά σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα καθώς και ορισμένα προϊόντα που περιέχουν στέβια περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Σιρόπι Αγαύης

Το σιρόπι Αγαύης είναι εγγενές στο Μεξικό και είναι μια πολύ δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζάχαρη. Μέρος της δημοτικότητας της αγαύης οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι 30, δηλαδή λιγότερο από το μισό του IG της ραφιναρισμένης ζάχαρης που ανέρχεται στο 65. Αυτό σημαίνει ότι το σιρόπι Αγαύης απορροφάται με πολύ πιο αργό τρόπο από τον οργανισμό σε σχέση με τη ζάχαρη. Επομένως, αντί της αιφνίδιας αύξησης των επιπέδων της ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, ανεβαίνουν πιο αργά. Στο εμπόριο είναι διαθέσιμοι δύο τύποι σιροπιού Αγαύης. Πολλοί καταναλωτές προτιμούν το σκούρο σιρόπι, επειδή είναι λιγότερο εκλεπτυσμένο από την έκδοση light και διατηρεί μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που χάνονται κατά τη διαδικασία διύλισης. Είναι περίπου 25 τοις εκατό πιο γλυκό από τη ζάχαρη, και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο ότι το μέλι.

Ζάχαρη καρύδας

Η γλυκαντική ουσία που ονομάζεται ζάχαρη καρύδας είναι ευρέως διαδεδομένη σtα ασιατικά πιάτα για αιώνες, ενώ  μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται γνωστή στις δυτικές χώρες. Όπως το σιρόπι αγαύης και η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, έχει πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C.  Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) θεωρεί τη ζάχαρη καρύδας ως την «πιο βιώσιμη γλυκαντική ουσία στον κόσμο, που προέρχεται από ένα δέντρο που είναι οικολογικά ευεργετική». Σε αντίθεση με τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, η οποία επιδεινώνει το έδαφος όπου αναπτύσσεται, οι κοκκοφοίνικες επισκευή  απαιτούν πολύ λίγο νερό και παράγουν  50 έως 75 τοις εκατό περισσότερη ζάχαρη ανά εκτάριο από τα ζαχαροκάλαμα.

Όροι: 
Κατηγοριες: