Διαλέξτε σωστά τα μάνγκο σας

Είναι ζουμερά, δροσιστικά, γλυκά στην γεύση, αλλά όχι πολύ δημοφιλή στην χώρα μας. Για να τα ευχαριστηθούμε, να απολαύσουμε την γεύση τους αλλά και να επωφεληθούμε από τις επιδράσεις τους στην υγεία πρέπει να μάθουμε να τα διαλέγουμε και να τα συντηρούμε.

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Το χρώμα δεν είναι πάντα ενδεικτικό της ωρίμασης των μάνγκος. Ορισμένα παραμένουν πράσινα ακόμα και όταν ωριμάσουν. Αγοράστε μάνγκο χωρίς χτυπήματα και σημάδια στη φλούδα, γιατί αυτό σημαίνει ότι το φρούτο είναι παραγινωμένο. Ο πιο σίγουρος τρόπος να τσεκάρετε τα μάνγκος είναι το άρωμά τους, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα έντονο. Το φρούτο πρέπει να υποχωρεί ελαφρώς όταν το πιέζετε.

Τα μάνγκος ωριμάζουν και στο σπίτι αν τα φυλάξετε σε ζεστό μέρος. Για να επιταχύνετε την ωρίμαση, τα βάζετε σε χάρτινη σακούλα μαζί με μπανάνες ή ακτινίδια. Τα ώριμα μάνγκος πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο (τυλιγμένα σε πετσέτα και επιπλέον σε σακούλα), ενώ καλό είναι να τα καταναλώνετε αμέσως μόλις ωριμάσουν.

Στο εμπόριο θα βρείτε φέτες μάνγκο σε σιρόπι. Είναι πολύ γλυκά και καλύτερα να τα στραγγίζετε πριν τα καταναλώσετε. Επίσης, γίνονται πολτός για coulis ή παγωτό. Μπορείτε να τα βρείτε και αποξηραμένα. Αυτά μπαίνουν σε πιπεράτο μείγμα φρούτων (chutney) και σε ορεκτικά ή μπορείτε να τα ανακατέψετε με άλλα ξερά φρούτα για κέικ και άλλα γλυκά.
Είναι τόσο νόστιμα, που τρώγονται ωμά, ίσως με λίγες σταγόνες λάιμ ή λεμόνι. Το μόνο μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν μπορείτε να τα φάτε με πολύ κόσμιο τρόπο. Το μυστικό, πάντως, για να κρατήσετε τους τύπους είναι να αφαιρέσετε το κουκούτσι πριν αρχίσετε να τρώτε τη ζουμερή σάρκα του φρούτου. Με όποιον τρόπο κι αν κόψετε ένα μάνγκο, πάντα θα μείνει κάποιο κομμάτι της σάρκας κολλημένο στο κουκούτσι. Για να μην πάει ούτε αυτό χαμένο, κόβετε τη φλούδα και ρουφάτε τον αρωματικό πολτό που έχει μείνει στο κουκούτσι, για να αισθανθείτε την απολαυστική γεύση τους. Τα μάνγκο προσθέτουν μια εξωτική πινελιά στις φρουτοσαλάτες και γίνονται πολτός για σορμπέ και παγωτά. Ταιριάζουν πολύ με άλλες εξωτικές γεύσεις, όπως τα φρούτα του πάθους, και με ρούμι. Συνδυάζονται γευστικά με καπνιστά κρεατικά, όπως το προσούτο και το καπνιστό κοτόπουλο, και δροσίζουν τις καυτερές συνταγές και τις συνταγές με κάρυ. Οι γαρίδες και τα άλλα θαλασσινά, επίσης, ταιριάζουν με τα μάνγκος.

Τα ώριμα μάνγκος μπορεί να αναμειχθούν, με τσίλι και να γίνουν μια πολύ νόστιμη salsa, ενώ με τα άγουρα πρασινωπά μάνγκος φτιάχνουν chutney και πίκλες με μάνγκο, οι οποίες συνοδεύουν τέλεια τα κρύα κρεατικά καθώς και τα πιάτα με κάρυ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και δροσιστικά smoothies . Στις Δυτικές Ινδίες και την Ασία, τα άγουρα μάνγκος χρησιμοποιούνται ως λαχανικά και ψήνονται ή βράζονται με κοτόπουλο ή άλλα κρεατικά.

Η κατανάλωση του μάνγκο μπορεί να εκδηλώσει αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλεργία στο μάνγκο οφείλετε στη φλούδα του στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αλλεργική αντίδραση δεν είναι θανατηφόρα, αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει αλλεργικό σοκ. Σε αυτή τη περίπτωση το σοκ μπορεί να αποβεί μοιραίο και γι’ αυτό θα πρέπει ο ασθενής να μεταβεί στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν. Τα αρχικά συμπτώματα είναι πληγές στα χείλη και το στόμα, κνησμός, φλεγμονή του δέρματος και ξεφλούδισμα του το δέρματος. Υπεύθυνη είναι η αλλεργιογόνος ουσία urushiol, η οποία ενεργοποιεί την αλλεργική αντίδραση. Η αλλεργική αντίδραση στο μάνγκο μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε 10 λεπτά μετά την κατάποση. Αυτή η ουσία βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα ανώριμα πράσινα μάνγκο και λιγότερο στα ώριμα. Για να αποφευχθεί η επαφή της ουσίας με τα χέρια, μπορείτε να φορέσετε στο καθαρισμό του, χοντρά γάντια.

Όροι: 
Κατηγοριες: