Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν το 2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών

«Παρά το Ρωσικό εμπάργκο, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά την εμπορική περίοδο 2015/2016  παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση της αξίας και του όγκου τους, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, σχολιάζοντας το Δελτίο Εμπορικής Περιόδου 2015-2016 του Συνδέσμου INCOFRUIT HELLAS.

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

O ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών & Χυμών (INCOFRUIT – HELLAS) κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, μέχρι το τέλος τους 2016 οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών θα ξεπεράσουν τους 1,5 - 1,6 εκατ. τόνους. Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι η εμπορική περίοδος 2015/16 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο αλλά οι μεσοσταθμικές τιμές πώλησης, ανά κιλό, παρουσιάζουν μείωση σε όλες όμως τις εξαχθείσες ποσότητες και προς όλους τους προορισμούς από τον Αύγουστο του 2014. 

Οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού των στόχων εξαγωγής, η διεύρυνση των παραδοσιακών αγορών και το άνοιγμα νέων, απέβησαν θετικές, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές δέκα προϊόντων (πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, μήλων, ακτινιδίων, αγγουριών, καρπουζιών και δαμάσκηνων). Αύξηση παρουσιάζουν και οι ετήσιες εξαγωγές (μέχρι 30/9/2016) των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών ιδιαίτερα στα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τις φράουλες, τα νεκταρίνια. Οι ζημιές λόγω καιρικών καταστροφών επέφεραν μείωση μόνο στις εξαγωγές κερασιών, σταφυλιών και πιπεριών. Ο Υπουργός κ. Αποστόλου, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα που μοχθεί, που βελτιώνει το προϊόν της, που εξειδικεύεται, που καινοτομεί, που εκσυγχρονίζει την παραγωγή, τις εγκαταστάσεις, το εμπόριό της, ανταμείβεται και επιτυγχάνει». 

Ο κ. Πολυχρονάκης απέδωσε τη σημαντική αυτή αύξηση αφενός στις προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών την τελευταία 20ετία να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν όλες τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, αφενός τα προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά και να έχουν σωστή ποιότητα, αφετέρου δε, η εξαγωγική δραστηριότητα να παρουσιάζει βελτίωση, τόσο μέσα από τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τυποποίησης και συσκευασίας, όσο και του εξειδικευμένου marketing. 

Ο Σύνδεσμός εξέφρασε επίσης και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του αναφορικά με εισαγωγές ομοειδών προϊόντων τρίτων χωρών και επανέλαβε την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που εκκρεμούν προς ψήφιση. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στο άνοιγμα νέων αγορών στον τομέα της εμπορικής πολιτικής και την εξάλειψη όλων των υφιστάμενων αντικινήτρων (φορολογικά, τέλη μη ανταποδοτικά, προβλήματα δανεισμού κ.α.) ούτως ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας, να διατηρηθεί το μερίδιό μας στις παραδοσιακές καταναλωτικές αγορές αλλά και να συνεχιστεί ο αυξημένος ρυθμός εξαγωγών των φρούτων και λαχανικών.

Όροι: 
Κατηγοριες: