Σχετικα Αφιερωματα

Θεραπευτικές και άλλες χρήσεις του λεμονιού

Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (Κιτρέα η λεμονέα) και ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών (εσπεριδοειδών). Χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, αλλά και το σαρκώδες μέρος του όπως και ο φλοιός του χρησιμοποιούνται κυρίως στην μαγειρική. 

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Ο χυμός του περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ που δίνει την χαρακτηριστική όξινη γεύση, ενώ κάνει και το pΗ του όξινο.

Η πιο συχνή του χρήση είναι στις λεμονάδες, ενώ το βρίσκουμε συχνά σαν διακοσμητικό σε ποτά, στο τσάι, στα αεριούχα αναψυκτικά. Εμπλουτίζει την γεύση στα ψητά μας, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στο μαρινάρισμα των κρεάτων. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ιταλικού λικέρ λιμοντσέλο ενώ συχνά προσθέτουμε ένα κομμάτι λεμονιού στο νερό μας για να δώσει λίγη γεύση.

Το νερό με λεμόνι μας παρέχει με βιταμίνη C και κάλιο, βοηθώντας την πέψη και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι γαργάρες με νερό που περιέχει λεμόνι μπορούν να επισπεύσουν την θεραπεία του πονόλαιμου.

Βοηθάει πολύ στα δερματικά προβλήματα. Αν μουλιάσουμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε χυμό λεμονιού και το ακουμπήσουμε πάνω στα εξανθήματα θα μας ανακουφίσει, ενώ μετριάζει την ενόχληση και από τα τσιμπήματα των εντόμων. Καλύπτοντας τα σπυράκια με χυμό λεμονιού τα βοηθάμε να σπάσουν και επιταχύνουμε την ανάρρωση.

Πίνοντας ζεστό νερό με χυμό λεμονιού και μέλι, βοηθάμε τον οργανισμό μας να μειώσει την παραγωγή βλέννας και ανακουφιζόμαστε από τον βήχα.

Όροι: 
Κατηγοριες: