Τα φρέσκα φρούτα προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μεγάλης κλίμακας που έγινε στην Κίνα η τακτική κατανάλωση φρέσκων φρούτων μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022

Η μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, και διαπίστωσε ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν φρέσκα φρούτα όπως μήλα και πορτοκάλια σε καθημερινή βάση, είχαν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή καθόλου φρούτα.

Οι επιστήμονες είχαν συλλέξει στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 500.000 ενήλικες, 50-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Λιγότεροι από ένας στους πέντε έτρωγαν φρούτα καθημερινά. Κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης, εκείνοι που έτρωγαν ποσότητα μισού φλιτζανιού φρούτων καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου.

‘Η κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φρούτα πιο συχνά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και σάκχαρο, γεγονός που εξηγεί τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου’, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, ελάχιστες είχαν συμπεριλάβει πληθυσμιακά δείγματα από ασιατικές χώρες. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φρούτων στην Κίνα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι κινέζοι προτιμούν φρέσκα φρούτα, με μεγαλύτερη έμφαση σε μήλα, αχλάδια και πορτοκάλια, εν αντιθέσει με τους αμερικανούς που τρώνε περισσότερα μήλα και μπανάνες.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί ότι όντως η κατανάλωση φρούτων έχει μετρήσιμα οφέλη υγείας. Οι ειδικοί όμως συστήνουν τους καταναλωτές να τρώνε φρέσκα φρούτα σε μεγάλες ποικιλίες, αντί να περιορίζονται σε δύο ή τρία είδη.

Όροι: 
Κατηγοριες: