Σχετικα Αφιερωματα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε εάν θέλετε να καλλιεργήσετε τις δικές σας φράουλες

Οι φράουλες φαίνεται πως είναι το φρούτο που όλοι αγαπάνε. Είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον ερχομό της άνοιξης και της καλοκαιρίας, είναι πεντανόστιμες, ζουμερές, και μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους: ζεστές, κρύες, αποξηραμένες, μέσα σε κέικ, τάρτες, σε παγωτό, με δημητριακά, ή ακόμα και σε σαλάτες μαζί με μπαλσάμικο ξίδι και ξηρούς καρπούς. 

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον καθένα, ακόμα και από τους αρχάριους καλλιεργητές. Όχι μόνο είναι εύκολη στην καλλιέργεια, αλλά επίσης πρόκειται για ένα πολυετές φυτό, το οποίο σημαίνει πως δεν χρειάζεται να ξανααγοραστεί ή να ξαναφυτευτεί κάθε χρόνο. 

Τα είδη της φράουλας

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη φράουλας, όμως τρία είναι τα βασικότερα.

June Bearing

 Όπως δηλώνει το όνομα της, οι φράουλες στην κατηγορία αυτή μπορούν να παραχθούν μόνο τον Ιούνιο, σε περίοδο 2-3 εβδομάδων, όμως η ποσότητα παραγωγής είναι μεγάλη. Είναι μεγάλες και ζουμερές και αρκετά εξαρτημένες από τη διάρκεια της ημέρας και γι’αυτό ξέρουν πότε να εξαπλωθούν, να παράξουν άνθη και καρπούς.

Alpine

Οι φράουλες της κατηγορίας αυτής είναι πολύ μικρές αλλά γεμάτες γεύση, παράγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είναι ιδανικές για σπιτικές μαρμελάδες.

Ever-bearers

Έχουν 2 με 3 παραγωγικές περιόδους το χρόνο, και συγκεκριμένα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Εάν δε ψυχθούν ή δεν υπέρ-θερμανθούν, μπορούν να παράγουν φρούτα κατά  τη διάρκεια όλου  του χρόνου.

Το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια της φράουλας

Είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά όσο αφορά την καλλιέργεια. Χρειάζεται τον ήλιο και καλά στραγγισμένο έδαφος, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Οι ρίζες της είναι ρηχές, και γι’ αυτό χρειάζεται σταθερή παροχή νερού, ένα προστατευτικό στρώμα και να ποτίζεται εβδομαδιαία. Μία πτυχή που κάνει την σπιτική καλλιέργεια της φράουλας μία αρκετά εύκολη διαδικασία, είναι πως μπορεί να φυτευτεί τόσο έξω όσο και μέσα, είτε σε ένα παρτέρι είτε σε ένα δοχείο. Μόλις τοποθετηθεί, η εξάπλωση και η αναπαραγωγή της θα ξεκινήσει άμεσα και έντονα και θα δημιουργηθούν μικρότερα φυτά, τα οποία μπορούν να μεταφυτευτούν σε άλλα σημεία, οδηγώντας στην καλλιέργεια και άλλων φραουλών. 

Πώς να τις φροντίσετε

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν ήδη, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που θα βοηθήσουν τις φράουλες να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους και την απόδοση τους. Ένας από αυτούς, είναι να πεταχτούν τα πρώτα άνθη, έτσι ώστε το φυτό να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια στο να αναπτύξει ισχυρότερες ρίζες. Τα φυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση περίπου 26 εκατοστών μεταξύ τους, και γι’αυτό θα χρειαστεί να αφαιρέσετε ή να μεταφυτεύσετε τα μικρότερα φυτά που θα έχουν δημιουργηθεί. Περίπου ένα μήνα μετά την άνθηση, οι φράουλες θα είναι έτοιμες.

Σε περίπτωση που θέλετε να καλλιεργήσετε τις φράουλες σε εσωτερικό χώρο, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Βεβαιωθείτε πως βρίσκονται σε περιοχή την οποία «χτυπάει» το φως του ήλιου, όπως για παράδειγμα δίπλα σε ένα παράθυρο, τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά. Οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι έχουν ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια αυτού του φρούτου, αφού σε αυτόν τον τομέα μοιάζουν αρκετά με τις ανθρώπινες θερμοκρασιακές ανάγκες. Η καλλιέργεια της φράουλας σε εξωτερικό χώρο διαφέρει. Εάν η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει κάτω από το μηδέν, συνιστάται η κοπή του φυτού περίπου στα 3 εκατοστά στην αρχή του χειμώνα και η κάλυψη τους από ένα παχύ στρώμα περίπου 10 εκατοστών από σάπια φύλλα, άχυρα ή ροκανίδια. Την άνοιξη, αφαιρέστε το στρώμα αυτό και αφήστε το φυτό να αναπτυχθεί και πάλι. Επίσης σημαντική είναι η προστασία των εξωτερικών φυτών από τα πτηνά.

Μετά την παραγωγή  

Όταν οι φράουλες θα είναι έτοιμες, το πιο πιθανό είναι πως η ποσότητα που θα έχει παραχθεί θα είναι μεγάλη. Χωρίς να πλυθούν, θα διατηρηθούν στο ψυγείο περίπου 3-4 μέρες. Εναλλακτικά, μπορούν είτε να μπουν στην κατάψυξη για 1-2 μήνες, να χρησιμοποιηθούν για μαρμελάδα, ή να αποξηρανθούν. 

Όροι: 
Κατηγοριες: