Οι εκπληκτικοί λόγοι που θα σας κάνουν να μην ξαναπετάξετε τη φλούδα από το καρπούζι

Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε όταν πρόκειται για το καλοκαίρι και τα φρούτα, είναι ότι αυτή η εποχή του χρόνου δεν νοείται χωρίς καρπούζι. Πως μπορείς να αντισταθείς σε κάτι τόσο γλυκό, δροσιστικό και υγιεινό; Αλλά το καρπούζι δεν είναι μόνο η γλυκιά, κόκκινη σάρκα του. Υπάρχει ένα μέρος αυτού του φρούτου που πιθανώς αγνοείτε αλλά δεν πρέπει: η φλούδα!

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021

Το πιο δημοφιλές μέρος του καρπουζιού είναι η κόκκινη σάρκα του, αλλά όπως συμβαίνει και στον ξάδερφό του, το αγγούρι, όλο το φρούτο είναι βρώσιμο. Αυτό περιλαμβάνει  το σκληρό άσπρο μέρος της φλούδας που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια ή, στην καλύτερη περίπτωση, στον κάδο κομποστοποίησης. Η τραγανή υφή του είναι παρόμοια με του αγγουριού και είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στην κουζίνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφαιρέσετε προσεκτικά την πράσινη εξωτερική φλούδα πριν του δώσετε ζωή.

Οι φλούδες του καρπουζιού περιέχουν όχι μόνο όλα τα θρεπτικά συστατικά με την υπόλοιπη ζουμερή σάρκα του αλλά και υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων αντιοξειδωτικών, ανόργανων συστατικών, βιταμινών και ενεργών ουσιών. Αυτό το σκληρό μέρος της φλούδας περιέχει λίγες θερμίδες αλλά υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών C, Α, Β6, καλίου και ψευδαργύρου. Είναι επίσης πλούσιο σε χλωροφύλλη, κιτρουλίνη, λυκοπένιο, αμινοξέα, φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης εδικά η κιτρουλίνη που περιέχει μετατρέπεται σε αργινίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Δείτε παρακάτω τους λόγους που ίσως, την επόμενη φορά, σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε τη φλούδα του καρπουζιού:

Ίσως ο χαρακτηρισμός να είναι λίγο υπερβολικός, αλλά μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες με ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Η κιτρουλίνη της φλούδας ενισχύει τη λίμπιντο.

  • Περισσότερη ενέργεια

Η κιτρουλίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.

  • Αρτηριακή πίεση

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα καρπουζιού βοήθησαν παχύσαρκους ενήλικες να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση. Το καρπούζι είναι επίσης ένα δυνητικό διουρητικό, το οποίο συχνά συνταγογραφείται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

  • Προστάτης

Το καρπούζι είναι μια μεγάλη πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με κάποιες ελπιδοφόρες προκαταρκτικές μελέτες. Οι διουρητικές του ιδιότητες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης.

Έξυπνες χρήσεις της φλούδας του καρπουζιού

Εκτός από την απλούστερη λύση που είναι να την κόψουμε σε μικρά κομμάτια και απλά να την προσθέσουμε στις πράσινες σαλάτες μας, μπορούμε ακόμη να την χρησιμοποιήσουμε με τους παρακάτω τρόπους:

  • Τουρσί

Όπως και το αγγούρι, μπορεί να γίνει εξαιρετικό τουρσί  που θα μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες με τόνο ή κοτόπουλο ή όπου αλλού σας αρέσει. Η όξινή της γεύση και η τραγανή υφή της ταιριάζει σε πολλά πιάτα. 

  • Chutney

Αφαιρέστε το εξωτερικό πράσινο φλούδι και φτιάξτε ένα μοναδικό chutney. Το γλυκόξινο αυτό καρύκευμα συνοδεύει τέλεια κάθε κρέας αλλά και ψάρια στη σχάρα.

  • Ινδικά curry

Όπως θα κάνατε και με ένα λαχανικό βάλτε το μαζί με πικάντικα chilies και πολλά μπαχαρικά για να ετοιμάσετε κάποιο μαγειρευτό curry.

  • Gazpacho

Είτε επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε στη θέση του αγγουριού ή μαζί με αυτό, προσθέστε το στις ντομάτες για να κάνετε ένα δροσερό καλοκαιρινό gazpacho.

  • Γλυκό του κουταλιού

Εξαιρετική και ως γλυκό του κουταλιού ή απλά καραμελωμένη όπως κάνουμε και τις φλούδες από τα διάφορα εσπεριδοειδή.

  • Χυμός

Έχετε φυσικά ακούσει αλλά και δοκιμάσει χυμό καρπουζιού που φτιάχνεται από τη ζουμερή, κόκκινη σάρκα του φρούτου, αλλά ξέρατε ότι μπορείτε επίσης να κάνετε χυμό και από τη φλούδα; Είναι εξίσου απολαυστικός μόνος του ή σε συνδυασμό και με άλλα φρούτα. Της ταιριάζει πολύ το lime και η μέντα.

  • Stir-fried

Κομμένη σε μικρά κομμάτια, η άσπρη φλούδα του καρπουζιού σωτάρεται με αλατοπίπερο, πάπρικα και κόλιανδρο και συνοδεύει τέλεια το μπρόκολο και το καρότο. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: