Μύθοι και αλήθειες για τα Blueberries

Τα Blueberries ή αλλιώς Μύρτιλα είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, και αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες. Πολλοί πιστεύουν ότι τα Blueberries μπορούν μας προστατέψουν από καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνους, τοξικές ουσίες, καθώς και να βελτιώσουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες όπως τη μνήμη. Ποια από αυτά όμως είναι τεκμηριωμένα με επιστημονικό τρόπο και ποια είναι απλά καλό μάρκετινγκ; Τι ακριβώς, λέει η επιστήμη για τα μύρτιλα; 

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022

Μία μελέτη του 2012, σε 93.000 γυναίκες, βρήκε ότι όσες  καταναλώνουν τρεις και πλέον  μερίδες εβδομαδιαίως από Blueberries και φράουλες εμφάνισαν κατά 32% μικρότερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής σε σχέση με την ομάδα που έτρωγαν μούρα μία φορά τον μήνα ή και λιγότερο. 

Yπάρχουν ελάχιστα πειραματικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα Blueberries  μπορούν  να προστατέψουν τον οργανισμό μας από την εμφάνιση καρκίνου. Σε πειράματα με κύτταρα και πειραματόζωα, εκχυλίσματα ανθοκυανών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις επιβλαβείς δράσεις  των ελεύθερων ριζών όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.  Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια άμεση συσχέτιση Blueberries  και καρκίνου, όπως υπάρχει για το μπρόκολο και για το κουνουπίδι.

Ένας μικρός αριθμός ερευνών έχουν βρει μία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης Blueberries και της μνήμης, όμως οι περισσότερες απ' αυτές τις μελέτες έχουν βασιστεί σε πειραματόζωα  ή σε μικρά δείγματα. Για να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται περεταίρω έρευνα, αλλά εικάζεται βάσιμα ότι σύνδεση αυτή είναι αληθινή.

Όροι: 
Κατηγοριες: