Τα πολύτιμα σταφύλια: για υγεία, ευεξία και μακροζωία

Λίγα φρούτα έχουν συγκεντρώσει τόση προσοχή στη βιβλιογραφία της επιστημονικής έρευνας για την υγεία όπως τα σταφύλια. Ένας λόγος μπορεί να είναι η εκτεταμένη παρουσία τους στις διατροφικές συνήθειες των λαών παγκοσμίως. Αλλά μια πιο σημαντική αιτία είναι η εκπληκτική θρεπτική τους σύνθεση. Κάθε χρόνο, ο κατάλογος των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών μεγαλώνει εντυπωσιακά. 

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Λίγη ιστορία

Οι άνθρωποι ανακάλυψαν πριν από χιλιάδες χρόνια ότι τα σταφύλια - που προέκυψαν 130 εκατομμύρια χρόνια πριν σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα – δημιουργούν με φυσικό τρόπο το κρασί  μέσω της ζύμωσης. Η πρώτη καταγραφή ποτού που είχε υποστεί ζύμωση από σταφύλια ήταν στην Κίνα περίπου 7.000-6.600 χρόνια π.Χ. Η παλαιότερη γνωστή καλλιέργεια οικόσιτων σταφυλιών πραγματοποιήθηκε  στη χώρα που σήμερα είναι γνωστή ως Γεωργία στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας περίπου το 6.000 π.Χ.  Η αμπελοκαλλιέργεια επεκτάθηκε από το 4.000 π.Χ. μέσα από την «Εύφορη Ημισέληνο» στο Δέλτα του Νείλου και στη Μικρά Ασία. Τα σταφύλια που απεικονίζονται σε ιερογλυφικά στους αιγυπτιακούς τάφους και στις κανάτες κρασιού που βρέθηκαν στους χώρους ταφής εντοπίζονται από το 5.000 π.Χ. Τα σταφύλια και το κρασί ήταν σημαντικά για δείπνο και κοινωνικά τελετουργικά στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Το σταφύλι έπαιξε επίσης ρόλο σε πολλές βιβλικές ιστορίες, όπου αναφέρεται ως "ο καρπός της αμπέλου". Σήμερα, 72 εκατομμύρια τόνοι σταφυλιών καλλιεργούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως για την παραγωγή κρασιού. Παράγονται 7.2 τρισεκατομμύρια γαλόνια κρασιού ετησίως.

Διατροφική αξία

Τα σταφύλια είναι μια πλούσια πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, κυρίως φαινολών και πολυφαινολών, και περιέχουν και άλλες σημαντικές βιταμίνες όπως η Κ, η Α και  η Β6. Είναι επίσης πλούσια σε θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φολικό οξύ, και περιέχουν ορυκτά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο. Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, υγιείς υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών.

Οφέλη για τον οργανισμό

Όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, τα σταφύλια αποτελούν καλή πηγή ινών και νερού. Τα κυριότερα και πιο εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία είναι :

  • Αντιοξειδωτικά

Αυτό το δώρο της φύσης είναι πλούσιο αντιοξειδωτικά. Περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυτοθρεπτικών συστατικών από καροτενοειδή έως πολυφαινόλες που προστατεύουν από πολλούς τύπους καρκίνων και διατηρούν την καρδιά υγιή.

Μεταξύ των πολυφαινολών, η ρεσβερατρόλη είναι δημοφιλής για την ικανότητά της να προλαμβάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Τα κουκούτσια και η φλούδα των σταφυλιών περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών.

  • Ενυδάτωση

Ένα ελάχιστα γνωστό στοιχείο για τα σταφύλια είναι ότι αποτελούνται από 82% νερό. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν εξαιρετική ενυδάτωση στο δέρμα και κατά συνέπεια, το διατηρούν σφριγηλό και λαμπερό.  

  • Διαβήτης

Η ρεσβερατρόλη προσφέρει επίσης απίστευτα οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια συνδέονται με την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Δεδομένου ότι προωθούν τον καλό μεταβολισμό, προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε όσο μπορείτε στη διατροφή σας. Προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα όταν καταναλώνονται φρέσκα.

  • Καρκίνος

Οι υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών των σταφυλικών δεν ενισχύουν μόνο την ανοσία, αλλά παράλληλα πιστεύεται ότι προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου. Δεδομένου ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν το κυτταρικό DNA, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικών όγκων.

  • Δερματικές παθήσεις

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει επίσης το δέρμα από τα σημάδια γήρανσης και από άλλα δερματικά προβλήματα.

  • Πλούσια πηγή καλίου

Τα σταφύλια έχουν υψηλές ποσότητες καλίου το οποίο καταπολεμά την περίσσεια νατρίου. Ως εκ τούτου, τα σταφύλια μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, να καταναλώσετε μια πλούσια σε κάλιο διατροφή και να έχετε μια επίπεδη κοιλιά.

  • Ευεργετικό για τα μάτια

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σταφύλια έχουν εντυπωσιακά οφέλη για τη βελτίωση της όρασης, προσφέροντας σημαντικές αλλαγές στο κυτταρικό επίπεδο για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Μειώνουν επίσης τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών και διατηρούν το μάτι υγιές.

  • Υγεία του εγκεφάλου

Η ρεσβερατρόλη είναι επωφελής για την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.  Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που οδηγεί στη γήρανση.  Μελέτες έδειξαν ότι η μείωση αύξησε την απόδοση της λεκτικής μνήμης και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Πόνοι αρθρώσεων

Έρευνες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μειώνει την ένταση του πόνου σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τη βελτίωση της κινητικότητας και της ευκαμψίας των αρθρώσεων.

  • Αντιφλεγμονώδεις παράγοντες

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά ένζυμα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα, προωθώντας την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνοντας γενικότερα τη δημιουργία φλεγμονών. Οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προωθώντας τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων για τη διατήρηση της υγιούς ροής και λειτουργίας του αίματος.

  • Αντιγηραντικά οφέλη

Πολλά από τα φυτοθρεπτικά που περιέχουν παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.  Καθώς διατηρούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη, μπορούν να αποτρέψουν το σχηματισμό ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης.

  • Αντιμικροβιακή δράση

Φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη και στιλβένια όπως η πισεατανόλη και η ρεσβερατρόλη καθώς και τα ολιγοπεπτίδια που περιέχονται στα σταφύλια έχουν μεγάλες αντιμικροβιακές δυνατότητες.

  • Απώλεια βάρους

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους . Παράλληλα, 1 φλιτζάνι σταφύλια έχει περίπου 100 θερμίδες και σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Ενίσχυση των οστών

Τα σταφύλια είναι μια θαυμάσια πηγή θρεπτικών μικροσυστατικών όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγγάνιο, τα οποία είναι σημαντικά για το σχηματισμό και την αντοχή των οστών. Το μαγγάνιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στο σώμα, το οποίο βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στον σχηματισμό κολλαγόνου και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

  • Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Κατατάσσονται ως καθαρτικό τρόφιμο επειδή περιέχουν οργανικό οξύ, ζάχαρη και κυτταρίνη. Εξαλείφουν επίσης τη χρόνια δυσκοιλιότητα με τόνωση των εντερικών μυών και του στομάχου και λόγω του ότι περιέχουν πολλές αδιάλυτες ίνες.

  • Ανακουφίζουν από τη δυσπεψία

Απελευθερώνουν τη θερμότητα και θεραπεύουν τη δυσπεψία και το στομαχικό ερεθισμό.

  • Νεφρικές διαταραχές

Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την οξύτητα που προκαλείται από το ουρικό οξύ προκαλώντας ούρηση. Βοηθούν επίσης στην εξάλειψη του ουρικού οξέος από το σύστημα, μειώνοντας έτσι το στρες και την πίεση στα νεφρά.

  • Ισορροπία επιπέδων χοληστερόλης

Τα σταφύλια περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται πτεροστιλβένη η οποία έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: