Σχετικα Αφιερωματα

Lingonberries, τα κόκκινα μούρα που καταπολεμούν το λίπος

Την απάντηση στο πώς θα αποφύγουμε τα περιττά κιλά μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά έδωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Lund στη Σουηδία.

 

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021

Mετά από πειράματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λύση βρίσκεται στα lingonberries ή αλλιώς κόκκινα μύρτιλα τα οποία εμποδίζουν την αποθήκευση λίπους όταν καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Τα κόκκινα μούρα (Vaccinium vitis-idaea, lingonberry ή cowberry) είναι συγγενές είδος με το κοινό μύρτιλο και ευδοκιμούν στη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική αλλά καλλιεργούνται και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ. Το φρούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκανδιναβικές χώρες και μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε μόνο σε βουνά της βορειανατολικής χώρας (Μπέλες, Φαλακρό, Ροδόπη). Τα συγκεκριμένα μούρα μοιάζουν με πολύ μικρά ρόδια, έχουν γλυκόξινη γεύση ενώ αναδίδουν άρωμα πεύκου και κέδρου.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορούσαν να αποτρέψουν το επιπρόσθετο βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.  Η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μούρου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λίγα λιπαρά. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία να μην προσέχουμε τη διατροφή μας. Τα οφέλη του κόκκινου μούρου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Εξηγούν ωστόσο ότι στο πλαίσιο της έρευνας τα ποντίκια έτρωγαν μούρα σε ποσοστό 20% της διατροφής τους, ένα ποσοστό που δεν είναι ρεαλιστικό για τους ανθρώπους και επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποκωδικοποιηθεί ο μοριακός μηχανισμός που εμπλέκεται στη δράση των μούρων. Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: