Χουρμάς, μια θρεπτική υπερτροφή

Το προϊόν της χουρμαδιάς που καλλιεργείται πάνω από 6.000 χρόνια, ο χουρμάς, είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα στην φύση. Αν και τρώγεται και φρέσκος, συνήθως καταναλώνεται αποξηραμένος. Φρέσκος όμως ή αποξηραμένος τα οφέλη του για την υγεία είναι το ίδιο πολλά.

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

Ο χουρμάς περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, και χαλκό. Αν και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και συνεπώς προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, είναι τόσο μικρός σε μέγεθος που θα πρέπει να καταναλώσουμε αρκετή ποσότητα ώστε να επωφεληθούμε.

Τα 100 γραμμάρια χουρμά παρέχουν στον οργανισμό μας, το 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε φυτικές ίνες, το 20% σε κάλιο, το 18% σε χαλκό, το 15% σε μαγγάνιο, το 14% σε μαγνήσιο και το 12% σε βιταμίνη Β6. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια ποσότητα χουρμά περιέχει πολλή ζάχαρη (66,5 gr) και θα πρέπει να ληφθεί η υπ’ όψιν η συνολική κατανάλωση ζάχαρης.

Ο χουρμάς δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε θρεπτική υπερτροφή συγκρινόμενος με άλλα φρούτα, αλλά προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία ενώ ταυτόχρονα έχει γλυκιά γεύση. Μερικά από τα οφέλη αυτά περιγράφονται παρακάτω :

Το αδυνάτισμα.

Την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα της κίνησης του εντέρου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των φυτικών ινών του, και του μαγνησίου.

Καταπολεμά την διάρροια.

Βοηθάει στις περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση με το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει.

Βοηθάει στην σεξουαλική ανικανότητα.

Εξασφαλίζει την υγεία της αναπνευστικής οδού και του πεπτικού συστήματος.

Προφυλάσσει από τις αιμορροΐδες, την κολίτιδα, τον καρκίνο του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών του.

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, και βοηθάει έτσι σε χρόνιες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Ενισχύει την υγεία και την δραστηριότητα του εγκεφάλου λόγω της βιταμίνης Β6.

Όροι: 
Κατηγοριες: