Ταξιδέψτε γευστικά με τα εξωτικά αυτά φρούτα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κρατήσατε στο χέρι σας ένα φρούτο με όνομα που προφέρεται δύσκολα και που η γεύση και η υφή του σας είναι εντελώς άγνωστες; Αν σας αρέσει να εξερευνάτε νέες γεύσεις, έστω και με τη δύναμη του μυαλού, σας προτείνουμε κάποια πραγματικά ασυνήθιστα και εξωτικά φρούτα από όλο τον κόσμο. 

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Finger Lime

Δεν είναι κανονικό lime, ανήκει όμως στα εσπεριδοειδή . Ιθαγενές στην Αυστραλία  επίσης γνωστό  ως "caviar lime" Γεμάτο με ζουμερούς πρασινοάσπρους ή ροζ θύλακες που σπάνε στο στόμα, έχουν αρωματική γεύση που θυμίζει λεμόνι και φρέσκα βότανα. Συνήθως τρώγεται φρέσκο ή μαρμελάδα.

Mangosteen

Το όνομά του θυμίζει mango αλλά δεν έχουν σχέση. Η λευκή, χυμώδης σάρκα του μοιάζει με μανταρίνι, με γεύση γλυκόξινη.  Η σκληρή φλούδα του δύσκολα ανοίγει  αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Τροπικό φρούτο της Νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως της Ταϋλάνδης και του Βιετνάμ

Lychee – Longan – Rambutan

Τα τρία αυτά φρούτα έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές:

Ομοιότητες:
Και τα τρία έχουν λευκή σάρκα και ένα μεγάλο σπόρο-κουκούτσι στη μέση που δεν τρώγεται. Όλα φυτρώνουν στα δέντρα και όταν αναμιγνύονται με αλκοόλ σε δημοφιλή κοκτέιλ, έχουν την ίδια γεύση. 

Διαφορές:
Το rambutan είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος φρούτο, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Είναι κόκκινο εξωτερικά με μαλακά κιτρινωπά & πράσινα αγκαθάκια. Η σάρκα του είναι λευκή, γλυκιά και κρεμώδης. 
Το lychee είναι λίγο μικρότερο από το rambutan. Είναι κόκκινο εξωτερικά αλλά τραχύ. Η σάρκα του δεν είναι τόσο κρεμώδης και γλυκιά. 
Το longan έχει μια λεία καφέ φλούδα . Η λευκή σάρκα του έχει ένα μαύρο σπόρο στη μέση. Έχει μια πιο ξινή και χαρακτηριστική γεύση.

Dragon Fruit (Pitaya)

Έχει σχήμα χειροβομβίδας και ανήκει στην οικογένεια των κάκτων. Το χρώμα της φλούδας του κυμαίνεται από κίτρινο έως έντονο ροζ με λαχανί αγκαθάκια.  Έχει μικροσκοπικά μαύρα κουκούτσια και η χυμώδης δροσιστική σάρκα του μπορεί να είναι λευκή ή κόκκινη. Πατρίδα του το Μεξικό αλλά είναι γνωστό σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Ασία. 

Guava

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες του με διάφορα μεγέθη, σχήματα, υφή και χρώματα. Η σάρκα του είναι υποκίτρινη έως έντονα κόκκινη, με μικρά βρώσιμα κουκούτσια. Ελαφρώς γλυκό και απίστευτα αναζωογονητικό.

Horned Melon (Kiwano)

Αυτό το φωτεινό κίτρινο-πορτοκαλί φρούτο έχει κέρατα που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η ήπια γεύση του είναι ένας συνδυασμός μπανάνας και αγγουριού. Είναι εγγενές στην υποσαχάρια Αφρική.

Cherimoya

Εγγενής στο Περού, υπάρχει στην Ισπανία αλλά και την Καλιφόρνια. Η πράσινη φολιδωτή φλούδα του θυμίζει αγκινάρα, ενώ η λευκή κρεμώδης σάρκα του έχει μαύρους σπόρους και λεπτή γεύση μεταξύ μπανάνας και ανανά.

Jackfruit

Συγγενές δέντρο της συκιάς, με καρπούς που μπορούν να ζυγίζουν μέχρι 100 κιλά. Η κίτρινη σάρκα του περικλείει πολλούς βρώσιμους αμυλούχους σπόρους και θυμίζει μήλο και μπανάνα. Τρώγεται ωμό, μαγειρεμένο, αποξηραμένο ή τουρσί και είναι δημοφιλές υποκατάστατο του κρέατος για χορτοφάγους. Με καταγωγή από την Ινδία, τώρα βρίσκεται και στην Ανατολική Αφρική, την Τζαμάικα, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ασία. 

Durian

Μεγάλο, αιχμηρό εγγενές φρούτο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Διάσημο για το πικάντικα αλμυρό άρωμα του που μερικές φορές περιγράφεται ως τηγανητό κρεμμύδι. 

Fingered Citron

Γνωστό και ως το χέρι του Βούδα, το βρίσκουμε στην βορειοανατολική Ινδία και την Κίνα. Περιέχει μια μικρή μόνο ποσότητα εδώδιμης σάρκας και αποτελείται κυρίως από πικρή φλούδα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ξύσμα στο μαγείρεμα και τις σαλάτες. 

Ugli

To ρυτιδωμένο καφετί δέρμα του δεν προϊδεάζει για τη γλυκιά του γεύση. Εγγενής στην Τζαμάικα, είναι ένας συνδυασμός του ξινού γκρέιπφρουτ με το πορτοκάλι και το μανταρίνι. 

Feijoa (Pineapple Guava)

Μικρό ελλειπτικό φρούτο με υπόξινη γεύση. Το βρίσκουμε στη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Jujube

Μικρό οβάλ, γλυκό κόκκινο φρούτο με ρυτιδιασμένη φλούδα που μοιάζει με τον χουρμά όταν είναι ώριμο. Εγγενές στην Κίνα, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.

Physalis (Golden Berries)

Mικρό πορτοκαλί μούρο που είναι ταυτόχρονα ξινό και γλυκό. Ο καρπός είναι ιθαγενής στην Αμερική. Στο Περού που ονομάζεται aguaymanto προστίθεται στα κοκτέϊλ Pisco Sours.

Persimmon

Μοιάζει με ντομάτα αλλά η γεύση του είναι πολύ διαφορετική και θυμίζει αυτή του χουρμά.

Sapodilla

Αρκετά αδιάφορη εξωτερικά, η εξαιρετικά γλυκιά σάρκα του έχει τα χρώματα του δειλινού. Η γεύση του θυμίζει καραμελωμένο αχλάδι.

Pomelo

Φανταστείτε το μεγαλύτερο γκρέιπφρουτ που έχετε δει ποτέ και, στη συνέχεια, φανταστείτε το 7 φορές μεγαλύτερο. Μόλις βγάλετε την εξωτερική σκληρή φλούδα, το ζουμερό εσπεριδοειδές θα σας ανταμείψει.

Όροι: 
Κατηγοριες: