Γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Όταν γυρνάτε σπίτι έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και πεινάτε, το τελευταίο πράγμα που έχετε διάθεση να κάνετε είναι καθίσετε και να ξεφλουδίζετε πριν μαγειρέψετε. Για παράδειγμα, αν είστε έτοιμοι να φάτε μερικές πατάτες είναι λογικό να βαριέστε να τις ξεφλουδίσετε πριν τις μαγειρέψετε. Το itrofi σου έχει μερικά καλά νέα: δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε.

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021

Η Κάρολιν Μπράουν, ειδικός πάνω σε ζητήματα διατροφής και αρθρογράφος στο blog της Νέας Υόρκης,  Foodtrainers, τονίζει: «Δεν είναι απαραίτητο να περάστε την ταλαιπωρία του ξεφλουδίσματος των φρούτων και των λαχανικών. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιο υγιεινό να τα φάτε διατηρώντας τις φλούδες πάνω τους».

Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Advances in Nutrition», όταν αφαιρούνται οι φλούδες, ουσιαστικά αφαιρείται ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν τις ασθένειες και διατηρούν υγιές το σώμα σας. «Οι φλούδες περιέχουν πολύ υγιεινές ουσίες όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες», τονίζει η Κάρολιν Μπράουν.

«Για παράδειγμα, περίπου το 1/3 των θρεπτικών ουσιών σε ένα μήλο, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και το κάλιο, βρίσκονται στο φλοιό. Το ίδιο ισχύει και για άλλες τροφές. Το δέρμα μιας πατάτας περιέχει τους μισούς υδατάνθρακες που σας βοηθάνε να κρατηθείτε πλήρεις και ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από ασβέστιο και σίδηρο. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα αμυλούχα λαχανικά ενώ στις φλούδες και τον φλοιό υπάρχει περίπου το μισό ποσοστό της συνολικής περιεκτικότητας των ινών ενός φρούτου», προσθέτει η Μπράουν.

Αν πάλι σε ορισμένες τροφές μοιάζει αδύνατο να φάτε τις φλούδες τους, τότε εκμεταλλευτείτε αλλιώς τις ευεργετικές τους δυνατότητες. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τις φλούδες των εσπεριδοειδών να πάνε χαμένες: φυλάξτε κάπου τη φλούδα του πορτοκαλιού σας και χρησιμοποιήστε την για να προσθέσετε επιπλέον γεύση στο κοτόπουλο ή ψάρι σας.

Όροι: 
Κατηγοριες: