Η τέχνη της γλυπτικής φρούτων και λαχανικών

Σε όλο τον κόσμο το πρωταρχικό κίνητρο για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η επιστημονικά αποδεδειγμένη συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία. Στην Ιαπωνία, το κίνητρο πάει ένα επίπεδο παραπάνω και «σερβίρεται» με τη μορφή της τέχνης.

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Η Ιαπωνία έχει μια πλούσια παράδοση στη γλυπτική φρούτων και λαχανικών που ονομάζεται mukimono. Ο μεγάλος Κινέζος ποιητής Li Po ανέφερε  σε ένα από τα έργα του ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Zhong Zong, οι Ιάπωνες για να ευχαριστήσουν τους θεούς, σκάλιζαν μυθικά σχήματα σε φρούτα και λαχανικά μετά από κάθε θρίαμβο σε κάποια μάχη. Ωστόσο, η τέχνη έγινε δημοφιλής στην Ιαπωνία μόνο κατά τη διάρκεια της εποχής Edo από 1603 έως το 1867.Η τέχνη του Mikimono και η ικανότητα κοπής περίτεχνων σχεδίων στα τρόφιμα προσφέρει  αναμφισβήτητα απόλαυση στη διαδικασία του γεύματος. Αλλά στα χέρια του Ιάπωνα καλλιτέχνη GAKU, η τέχνη της γλυπτικής των φρούτων και λαχανικών, βάζει τις βρώσιμες αυτές καλλιτεχνικές δημιουργίες σε μια άλλη διάσταση.

Η τέχνη αυτή παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες, πέρα από την προφανή ικανότητα σκαλίσματος με τόσες λεπτομέρειες.  Ο καλλιτέχνης πρέπει να χειριστεί  το αντικείμενο που θα σκαλίσει με ιδιαίτερη προσοχή και ταχύτητα. Τη στιγμή που μια φλούδα από ένα φρούτο ή λαχανικό απομακρύνεται, η  οξείδωση θα αρχίσει να το αποχρωματίζει. Έτσι, ανάλογα με το είδος της τροφής, τα περίπλοκα γλυπτά του GAKU  που είναι συχνά εμπνευσμένα από  παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μέσα σε μερικά λεπτά. 

Απολαύστε τις δημιουργίες του!

Όροι: 
Κατηγοριες: