Περγαμόντο για την χοληστερόλη και το σάκχαρο

Το εσπεριδοειδές αυτό φρούτο, έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Είναι κυρίως γνωστό για τις αρωματικές και αντισηπτικές του ιδιότητες σε μορφή αιθέριου ελαίου αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα κάποια εντυπωσιακά στοιχεία για τη δράση του κατά της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

 

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Πρόσφατη ιταλική ιατρική έρευνα επιβεβαιώνει ότι το εκχύλισμα και ο πολτός του περγαμόντου προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό ενεργών συστατικών που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της βιοσύνθεσης της χοληστερόλης, επιδρώντας ως φυσική στατίνη στη μείωση της κακής και την αύξηση της καλής χοληστερόλης αλλά και τη μείωση των σακχάρων στο αίμα. Μπορεί δηλαδή να είναι μια υγιής εναλλακτική λύση των στατινών για όσους πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να ενισχύσουν την καρδιακή τους λειτουργία.

Το περγαμόντο προσφέρει μια ποικιλία από καρδιαγγειακά οφέλη που απορρέουν από τα πέντε ενεργά συστατικά που διαθέτει - νεοεσπεριδίνη, νεοεριοσιτρίνη ,εριοδικτυόλη , νερανζίνες, μεγλιτινίδες και βρουτεριδίνη – καθώς και από το γεγονός ότι αναστέλλει ένα ένζυμο κλειδί στην παραγωγή της χοληστερόλης Αυτή του η ευεργετική δράση έγινε ιδιαίτερα γνωστή μετά τη δημοσίευση μιας σχετικής μελέτης τον Απρίλιο του 2011 στην επιστημονική επιθεώρηση "Fitoterapia." Σε αυτή τη διεθνή μελέτη του Πανεπιστημίου Magna Graecia στο Catanzaro της Ιταλίας 238 συμμετέχοντες που είχαν είτε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή συνδυασμό χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κατανάλωσαν ένα εκχύλισμα των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών του περγαμόντου καθημερινά για 30 ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων και χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών (η «κακή» μορφή χοληστερόλης) και υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ("καλή" μορφή χοληστερόλης) στην ομάδα που έπαιρνε το συμπλήρωμα από περγαμόντο σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Το εκχύλισμα μείωσε επίσης σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προώθησε τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το περγαμόντο φαίνεται να είναι ένα φυσικό μέσο για την πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Και το κυριότερο, το περγαμόντο ως φυσικό προϊόν, δεν παρουσιάζει τις επικίνδυνες παρενέργειες που μπορεί να έχουν οι στατίνες.

Τα επίπεδα των λιπιδίων είναι μόνο μία πτυχή της καρδιαγγειακής υγείας. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το περγαμόντο αποτελούν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες τους ιστούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του πολύ σημαντικού αγγειακού ενδοθηλίου. Η κατάσταση και λειτουργία του ενδοθηλίου που είναι το λεπτό κυτταρικό στρώμα που καλύπτει εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία, είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με την αγγειοσύσπαση / διαστολή και επομένως την πίεση του αίματος, τις φλεγμονές, την πήξη και τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση "Journal of Cardiovascular Pharmacology". Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε αιθέριο έλαιο από περγαμόντο σε ιστούς και παρατηρήθηκε μείωση της ροής του ασβεστίου -το οποίο προωθεί τη σύσπαση των μυών- σε μυς στο εσωτερικό των αρτηριών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν εκτός της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση της ροής του αίματος, δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού αρτηριακής πλάκας, της υπέρτασης αλλά και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, το περγαμόντο είναι γνωστό για το ευωδιαστό, φρέσκο άρωμά του, και αν και αρχικά προέρχεται από τη Νότια Ασία, καλλιεργείται σε πολλές χώρες τις Μεσογείου, κυρίως στη νότια Ιταλία κυρίως για χρήση ως αιθέριο έλαιο στην αρωματοθεραπεία.  Σε μια μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2011 της επιστημονικής επιθεώρησης "Phytotherapy Research”, βρέθηκε ότι μείωσε σημαντικά το άγχος.  Τα ποντίκια που εισέπνευσαν τους ατμούς του αιθέριου ελαίου, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνης και πέρασαν περισσότερο χρόνο σε ανοιχτούς, μη προστατευόμενους χώρους, σημάδι ότι μειώθηκε το stress τους σε σύγκριση με τα άλλα ποντίκια.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Evidence-Based  Complementary and Alternative Medicine”, αρωματοθεραπεία με περγαμόντο μείωσε σημαντικά το άγχος σε 109 ασθενείς που είχαν προγραμματιστεί για χειρουργική επέμβαση την ίδια ημέρα. .

Όροι: 
Κατηγοριες: