Σχετικα Αφιερωματα

Τζάκφρουτ: Το φρούτο υποκατάστατο του κρέατος

Αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το τζακφρουτ, αν ακούτε για πρώτη φορά στη ζωή σας αυτή την ονομασία, τότε καλό είναι να δώσετε προσοχή σε αυτό το κείμενο. Γιατί το τζακφρουτ ίσως να αποδειχθεί το νέο, αποτελεσματικό υποκατάστατο πρωτεΐνης!

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Είναι πράσινο, έχει σχήμα οβάλ και σε αντίθεση με τα πιο πολλά φρούτα, η όψη του δεν είναι διακριτική αλλά επιβλητική. Φυτρώνει στην Ινδία, την Τζαμάικα και τη Νότια Αμερική και σε πολλά σημεία του κόσμου θεωρείται ήδη ένα υποκατάστατο του κρέατος για τους χορτοφάγους. Το τζακφρουτ είναι ένα φρούτο που μπορεί να γίνει αγαπητό τόσο στους λάτρεις του κρέατος όσο και σε αυτούς που δεν θέλουν να βάλουν κρέας στο στόμα τους.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, συγκεκριμένα περιέχει 2,8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, δηλαδή περίπου το 5% των προβλεπόμενων πρωτεϊνών που πρέπει να παίρνετε ανά ημέρα. Επίσης είναι πλούσιο σε 
ασβέστιο, θειαμίνη, βιταμίνη Α, υδατάνθρακες καθώς και σε ενέργεια και φυτικές ίνες. Στα μέρη που φυτρώνει, οι καρποί του έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπεία παθήσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η διάρροια, η φυματίωση και η κίρρωση του ήπατος.

Με δεδομένο μάλιστα πως σε ένα δέντρο μπορεί να φυτρώσουν μέχρι και 200 καρποί του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως το τζακφρουτ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στις ΗΠΑ πάντως θεωρείται η νέα μεγάλη τάση των vegan και σε vegan εστιατόρια συναντάται πολύ συχνά.

Στην πραγματικότητα, το μεγάλο προσόν του  είναι η ποικιλία των τρόπων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι σπόροι του μπορούν να καταναλωθούν είτε βρασμένοι είτε ψητοί είτε αλεσμένοι σε αλεύρι. Η σάρκα του, που έχει ένα πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φρούτο τόσο ευπροσάρμοστο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παγωτά, σε μαρμελάδες, σε σούπες, γενικά έχει πολλές χρήσεις. Μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το βάλουμε σε μια φρουτοσαλάτα ή να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μαρμελάδα ή ζελέ. Στις ΗΠΑ μάλιστα το ψήνουν σε στιλ μπάρμπεκιου και το τρώνε μαζί με μπαχαρικά. 

Αν είστε χορτοφάγοι ή vegan και έχετε πρόβλημα με την πρόσληψη πρωτεϊνών, το τζακφρουτ είναι η λύση για τα προβλήματά σας. Ψάξτε το στην αγορά…

Όροι: 
Κατηγοριες: