Πως δεν θα πάρετε ξανά τα κιλά που χάσατε;

Το πως θα διατηρήσει κανείς τα κιλά του μετά από μια δίαιτα, είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Κυρίως γιατί οι πιο πολλοί μετά από μια δίαιτα, επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος. 

 

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν βάρος, τελικά παίρνουν πίσω τα κιλά και με το παραπάνω. Στην πραγματικότητα και με βάση την στατιστική μόνο το 20% καταφέρνει να διατηρηθεί μετά την δίαιτα και να έχει ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. 

Αυτό φυσικά δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει, αφού υπάρχουν τρόποι να καταφέρετε να κρατηθείτε σταθεροί στα κιλά που θέλετε μετά τη δίαιτα, αρκεί φυσικά να είστε αποφασισμένοι και πειθαρχημένοι. 

Γιατί, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν το βάρος που έχασαν; Η βασική αιτία είναι η μη ρεαλιστικοί στόχοι, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το σύνδρομο στέρησης που δημιουργούν οι πολύ περιοριστικές δίαιτες που συνήθως ακολουθούνται και μάξιμουμ αποτελέσματα. 

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά διατροφικά κόλπα για να μπορέσετε να μείνετε στα κιλά που θέλετε μετά τη δίαιτα και να μην επιστρέψετε στα… παλιά. 

Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό 

Από το 20% των ανθρώπων που αναφέραμε παραπάνω ότι κατάφεραν να διατηρηθούν μετά τη δίαιτα, το 78% έτρωγε πρωινό. Συνήθως οι άνθρωποι που τρώνε το πρωινό κάνουν καλύτερη διατροφή, λαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και τρώνε καλύτερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης συνήθως γυμνάζονται. 

Να τρώτε πολλές πρωτεΐνες 

Η κατανάλωση πρωτεϊνών βοηθούν στο να διατηρήσετε το βάρος σας, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κορεσμό και δεν πεινάτε, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που αυξάνουν την πείνα με αποτέλεσμα να λαμβάνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες, ενώ έχετε αρκετή ενέργεια. Μάλιστα με βάση τις μελέτες, η πρωτεΐνη πρέπει να αποτελεί το 30% της καθημερινής σας δίαιτας των 2.000 θερμίδων. 

Να είστε προσεκτικοί με τους υδατάνθρακες 

Πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα και στον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνετε. Το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, οι μεγάλες ποσότητες χυμών μπορεί να κάνουν ζημιά. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταφέρουν να κρατούν τους υδατάνθρακές μακριά, μακροπρόθεσμα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. 

Να είστε ενυδατωμένοι 

Το νερό στο σώμα είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι καταναλώνουν αρκετή ποσότητα νερού ή πίνουν 1-2 ποτήρια νερό πριν το φαγητό τους, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Το νερό αυξάνει την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ενώ όταν καταναλώνεται νερό, ειδικά παγωμένο, καταναλώνετε θερμίδες! 

Να μεΝα τρώτε στο τραπέζι σας τράτε τις θερμίδες

Το μέτρημα των θερμίδων είναι η καλύτερη μέθοδος για να ξέρετε τι καταναλώνετε. Μην το αμελείτε, διότι έτσι αυξάνετε τις θερμίδες με αποτέλεσμα τα κιλά να επιστρέφουν. Δώστε σημασία, καταγράψτε τι τρώτε και σε ποιες ποσότητες και δείτε αν τρέφεστε σωστά. 

Μην ξεχνάτε τα λαχανικά 

Τα λαχανικά βοηθούν τον έλεγχο του βάρους. Μπορείτε να φάτε μεγάλες μερίδες, οι οποίες έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, ωστόσο, περιέχουν εντυπωσιακά ποσοστά θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας. Καταναλώστε τα άφοβα σε κάθε ευκαιρία. 

Να τρώτε στο τραπέζι σας 

Μην τρώτε στον καναπέ και μην κάνετε τίποτα άλλο. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στο φαγητό τους, από τη μία το απολαμβάνουν περισσότερο και αντιλαμβάνονται όλες τις γεύσεις και από την άλλη καταναλώνουν την ποσότητα που χρειάζονται και όχι παραπάνω. Αντίθετα, μπροστά στην τηλεόραση για παράδειγμα μπορείς να φας τα πάντα χωρίς λόγο. 

Αν ακολουθήστε τα παραπάνω, έχετε πολλές πιθανότητες να κρατηθείτε στα κιλά σας, ωστόσο, πολύ σημαντικό είναι επίσης και το πόσο δραστήριοι είστε. 

Γι' αυτό φροντίστε να ασκήστε τακτικά, να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα τόσο στη διατροφή σας, όσο και στη γυμναστική σας, να κοιμάστε καλά και να ελέγχετε τα επίπεδα άγχους, καθώς και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να καταστρέψουν τις προσπάθειές σας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: