Δίαιτα DASH: κι όμως λειτουργεί….

Δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά για να προκαλέσει την απώλεια βάρους. Είναι μία δια βίου προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη θεραπεία ή την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). 

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Η δίαιτα DASH σας ενθαρρύνει να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας και να τρώτε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής DASH αναπτύχθηκε για να μειώσει  την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα σε μία  έρευνα που χρηματοδοτήθηκε στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Η πρώτη έρευνα έδειξε ότι θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όπως ακριβώς και τα  φάρμακα πίεσης του αίματος. 
Από τότε, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ειδών καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και ασθενειών όπως είναι οι πέτρες στα νεφρά, και ο διαβήτης. 
Ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος και να υιοθετήσετε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών τροφίμων - και μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών, πουλερικών και καρυδιών.

Για την ακρίβεια, η δίαιτα DASH:

  • Μειώνει την υπέρταση. Η δίαιτα DASH σε σύγκριση με μια τυπική δίαιτα μόνο ή μια τυπική  διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά βοηθά να διατηρηθεί το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια. Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νάτριο στη διατροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι το όφελος της δίαιτας στη διαχείριση της πίεσης του αίματος.
  • Μειώνει  τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η δίαιτα DASH όχι μόνο βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, αλλά επίσης βοηθά και στη μείωση της χοληστερόλης LDL ή κακής χοληστερόλης στο αίμα. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών παρέχει ίνες που δεσμεύουν την  ανθυγιεινή χοληστερόλη και την αφαιρούν από το σώμα, έτσι το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα διατηρείται με φυσικό τρόπο.
  • Μειώνει την κατακράτηση νερού. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει την κατακράτηση νερού στους ιστούς του σώματος. δίαιτα DASH βοηθά στην αποκατάσταση των φυσιολογικών νάτριο και κάλιο ισορροπία στο σώμα, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρού από το σώμα. Ως εκ τούτου, η δίαιτα DASH βοηθά στην ανακούφιση του οιδήματος.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Η πίεση του αίματος και της χοληστερόλης μπορεί να βελτιωθεί με τη δίαιτα DASH, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, με αποτέλεσμα να βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Η δίαιτα DASH βοηθά στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους. Η δίαιτα DASH βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους. Με τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού, η δίαιτα DASH βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης των τηγανητών φαγητών που είναι πλούσια σε αλάτι. Σε αντίθεση με τια διάφορα προγράμματα διατροφής που είναι κατά καιρούς στη μόδα, η δίαιτα DASH είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που προάγει την υγιεινή διατροφή. Ως εκ τούτου, δεν θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε γιατί η δίαιτα DASH είναι μία δίαιτα αποδεκτή από γιατρούς και διατροφολόγους και μπορεί να ακολουθηθεί από όλα τα μέλη μίας οικογένειας.

Όροι: 
Κατηγοριες: