Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε από το ψυγείο σας;

Υπάρχουν τρόφιμα μέσα στο ψυγείο μας και τα οποία καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά και τα οποία δεν φανταζόμαστε πόσο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία μας. Για... κάντε ένα ξεκαθάρισμα. 

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Το ψυγείο είναι ο επικρατέστερος αποθηκευτικός χώρος τροφής που υπάρχει στο σπίτι μας. Μέσα σε αυτό στοιβάζονται τα περισσότερα τρόφιμα που έχουμε καθώς συν τοις άλλοις εκεί μέσα συντηρούνται. 

Αυτή η πραγματικότητα μας οδηγεί πολλές φορές σε παρανοήσεις. Πιστεύουμε δηλαδή πως οτιδήποτε μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο είναι αυτόματα και κατάλληλο για την διατροφή μας. Διότι αφού συντηρείται στο ψυγείο γιατί να μην είναι; Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως. Είναι κρίσιμο για την διατροφή μας να γνωρίζουμε ποιες από όλες τις τροφές που συνήθως βρίσκονται στο ψυγείο μας είναι κατάλληλες και ποιες όχι. Αυτό μας βοηθάει στο κάνουμε ένα αναγκαίο ξεσκαρτάρισμα από τα τρόφιμα που καταλαμβάνουν χώρο.

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο και με όρους υγιεινής ζωής μάλλον πρέπει να… φύγουν:

Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών

Σπανίως σκεφτόμαστε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι αρνητικά για την υγεία μας. Μια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Tufts και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, έρχεται να μας αλλάξει την άποψη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά είχαν όσο ένα 46% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη μέσα σε μια 15 χρόνια, σε σύγκριση με όσους πίνουν άπαχο γάλα και τρώνε γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ταυτόχρονα, μια άλλη μελέτη, που διενεργήθηκε για το περιοδικό Health Study, η οποία βασίστηκε στην μελέτη 18.000 μεσήλικων γυναικών κατέληξε στην διαπίστωση πως εκείνες που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είχε 8% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν την παχύσαρκα με τα χρόνια συγκριτικά με τις γυναίκες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Οι ειδικοί της διατροφής έχουν αποφανθεί: αν θέλετε να έχετε γαλακτοκομικά προϊόντα στο ψυγείο σας πετάξτε τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και κρατήστε μόνο όσα έχουν πλήρη λιπαρά. Άλλωστε η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος οδηγεί σε βελτίωση του κορεσμού, κατ’ επέκταση στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και τελικά σε απώλεια βάρους!

Μαγιονέζα

Πρόκειται για ιδιαίτερα παχυντική τροφή και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Σε πολλά ψυγεία όμως είναι… μόνιμος κάτοικος. Υπάρχει άλλωστε η λογική πως όσο παχυντική και αν είναι η μαγιονέζα αν χρησιμοποιείται με μέτρο δεν κάνει κάποιο ιδιαίτερο κακό. Αν για παράδειγμα φάμε μια κουταλιά από αυτήν για να προσδώσουμε νοστιμιά στο φαγητό μας ή βάλουμε μια κουταλιά σε ένα πρόχειρο σάντουιτς που θα φτιάξουμε δεν χάλασε και ο κόσμος. Τι ψυχή έχει μια κουταλιά; Κι όμως, μόνο μια κουταλιά μαγιονέζας έχει 100 ολόκληρες θερμίδες. Η μαγιονέζα είναι ικανή να μετατρέψει ένα άπαχο φαγητό σε μια βόμβα θερμίδων. Ακόμα και σας αρέσουν πολύ αυτού του είδους οι σάλτσες αποφύγετε την μαγιονέζα. Αντικαταστήστε την με μουστάρδα που είναι εμφανώς λιγότερο παχυντική.

Ψωμί του τοστ

Πόσο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία μας μερικές φέτες ψωμιού; Άλλωστε πρόκειται απλά για ψωμί, που αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής. Όμως το ψωμί του τοστ παρασκευάζεται με αλεύρι που έχει απογυμνωθεί από το πίτουρο και το φύτρο. Εκτός λοιπόν από το ότι το ψωμί του τοστ είναι χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σχέση με το ψωμί ολικής αλέσεως, οι μελέτες δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα συστατικά είναι επικίνδυνα για την καρδιά σας. Προτιμάτε πάντα το ψωμί ολικής αλέσεως σε σχέση με το ψωμί του τοστ, είναι αισθητά πιο υγιεινό.

Επεξεργασμένα κρέατα

Αποφύγετε τα ζαμπόν και τα αλλαντικά, αν είναι δυνατόν πετάξτε τα τώρα έξω από το ψυγείο σας! Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα για τον Καρκίνο, μια ομάδα που αποτελείται από 22 επιστήμονες από 10 διαφορετικές χώρες και οι οποίο αξιολόγησαν περισσότερες από 800 μελέτες σχετικά με την σχέση κρέατος και καρκίνου, τα επεξεργασμένα κρέατα και οι ουσίες που περιέχουν οδηγούν δυνητικά στον καρκίνο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια μερίδα επεξεργασμένου κρέατος, ένα λουκάνικο για χοτ-ντογκ δηλαδή ή μια φέτα ζαμπόν, περιέχουν περίπου την μισή ποσότητα νατρίου που μπορεί να προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός ανά ημέρα. Μόλις τρεις μερίδες δηλαδή έχουν εκτοξεύσει κατά πολύ την ποσότητα νατρίου που μπορεί να τρώει ημερησίως ένας άνθρωπος. Βγάλτε άμεσα από το ψυγείο και από την ζωή σας τα επεξεργασμένα κρέατα.

Αναψυκτικά

Ένα μόνο κουτί σόδα περιέχει 140 θερμίδες και 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, είναι δηλαδή ιδιαιτέρως παχυντική. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων κουτιών την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε κατά τα άλλα υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έως και 30%. Διαπίστωσε επίσης ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο σχετίζονται με την υγεία. Είσης συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και με την αύξηση του βάρους στην περιοχή του στομαχιού! Επιλέξτε καλύτερα τους φυσικούς χυμούς.

Όροι: 
Κατηγοριες: