Σχετικα Αφιερωματα

Πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη κατά του διαβήτη

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, που ξεκινούν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό σε πρωτεϊνούχες τροφές,  μπορούν να χάσουν βάρος και να αντιμετωπίσουν την ασθένεια πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τη Daniela Jakubowicz, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Σε μία μελέτη που διεξήχθη από την Δρ Jakubowicz  και τους συνεργάτες της, 48 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς με διαβήτη τύπου δύο χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση το μέγεθος του πρωινού σε θερμίδες και συγκεκριμένα μεγάλο (660 kcal), μεσαίο (567 kcal), και μικρό (276 kcal) για 23 μήνες.

Οι ερευνητές ρύθμισαν αντίστοιχα και το περιεχόμενο στα τρία γεύματα με πρωτεΐνη ορού, φυσικές πηγές πρωτεΐνης και υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με τη συζήτηση των αποτελεσμάτων στο ENDO 2016, προέκυψαν τα εξής:

Οι ασθενείς στην ομάδα πρωτεΐνης ορού είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες πρωτεϊνών και υδατανθράκων αντίστοιχα (7,6 kg, 6,1 kg και 3,1 kg). Οι ασθενείς στην ομάδα πρωτεΐνης ορού ήταν περισσότερο χορτάτοι όλη την ημέρα και είχαν χαμηλότερες εξάρσεις των επιπέδων γλυκόζης μετά τα γεύματα. 

Επίσης σημειώθηκαν μεγαλύτερες μειώσεις στην HbA1c μεταξύ αυτών των ασθενών, με την μεγαλύτερη να ανέρχεται στο 11,5% για την ομάδα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος, έναντι 7,7% και 4,6% για τις άλλες ομάδες.

Ο Δρ Jakubowicz πρόσθεσε ότι η διατροφή με πρωτεΐνη ορού γάλακτος καταστέλλει σημαντικά την ορμόνη που δημιουργεί το αίσθημα της πείνας.

"Μπορούμε να δούμε μια σημαντική μείωση του σωματικού βάρους στη διατροφή με πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,” η Δρ Jakubowitz.

"Επίσης, μπορούμε να δούμε την σημαντική μείωση στην αιμοσφαιρίνη Α στη διατροφή με πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Κατά μήκος της ημέρας, η συνολική γλυκαιμία μετά τα γεύματα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τις άλλες δίαιτες. "

«Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα πρέπει να θεωρείται ένα σημαντικό επικουρικό μέσο στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», κατέληξε.

Όροι: 
Κατηγοριες: