Τα φυτικά λιπαρά μεγαλώνουν την διάρκεια ζωής στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Φαίνεται ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που κάνουν διατροφή πλούσια σε τρόφιμα όπως τα αβοκάντος, τα καρύδια και οι σπόροι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Τα ωφέλιμα λίπη που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια.

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 4.577 ανδρών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν διατροφή πλούσια σε φυτικά λιπαρά είχαν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης θανατηφόρων όγκων ή θανάτου από άλλες αιτίες, σε σχέση με αυτούς που είχαν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και ζωικά λιπαρά.

Επιπρόσθετα αυτοί που κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο, είχαν κατά 29% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη και κατά 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες. Παράλληλα η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 18% και τον κίνδυνο από άλλες αιτίες κατά 11%.

Η επικεφαλής της έρευνας Erin Richman του University of California at San Francisco, δηλώνει: ‘Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνδυασμό με την βιβλιογραφία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορούμε να συστήσουμε στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, να εφαρμόσουν διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από τα αβοκάντος, τα καρύδια, οι σπόροι, και το ελαιόλαδο.’ Και προσθέτει: ‘δεν χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κάνουμε μια τέτοια σύσταση, παρ’ όλο που πρέπει να ερευνήσουμε ακόμη περισσότερο την βιολογία του καρκίνου του προστάτη’.

Πιστεύεται ότι αυτά τα φυτικά λιπαρά αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά στο σώμα, προστατεύοντάς το από την καταστροφή των κυττάρων και το οξειδωτικό στρες. Έτσι κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς και προστατεύουν από τις φλεγμονώδεις παθήσεις.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν : ‘Στους άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη η αντικατάσταση των υδατανθράκων και των ζωικών λιπαρών με φυτικά λίπη, μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Τα πιθανά οφέλη των φυτικών λιπαρών ειδικά στον καρκίνο του προστάτη αξίζουν περισσότερη έρευνα’.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα ζωικά λίπη στην διατροφή σας, πετάξτε τα πατατάκια και στην θέση τους βάλτε μια χούφτα καρύδια, ή αντί για μπέικον στην σαλάτα σας, βάλτε ένα dressing με βάση το ελαιόλαδο. Τα λιπαρά αυτά διατηρούν την καλή υγεία του εγκεφάλου, καταπολεμούν τις μολύνσεις, και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Όροι: 
Κατηγοριες: