Έχετε άγχος; Ίσως φταίει το μέγεθος της περιφέρειάς σας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε άγχος, όπως η υγεία των εντέρων και η έλλειψη ύπνου. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες με μεγαλύτερη από το κανονικό περιφέρεια παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Μια μελέτη από ερευνητές στο Περού διαπίστωσε ότι η σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του άγχους που προηγουμένως είχε αποδοθεί στην «συναισθηματική υπερφαγία», μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας φαύλος κύκλος. Έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι η περίσσεια κοιλιακού λίπους - ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος, το είδος που περιβάλλει τα όργανα μας - μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και κάποιων τύπων καρκίνου. Η νέα έρευνα πρόσθεσε τη ψυχική ασθένεια σε αυτόν τον κατάλογο, συγκεκριμένα την ευαισθησία ενός ατόμου στην ανάπτυξη άγχους.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause, προέκυψαν από μια δευτερογενή ανάλυση δεδομένων μιας μελέτης που εξέτασε 5.580 γυναίκες της Λατινικής Αμερικής ηλικίας 40 έως 59 ετών .Η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της μελέτης εφάρμοσε την κλίμακα άγχους και κατάθλιψης Goldberg για να αξιολογήσει το άγχος και παρατήρησε μια σταθερή συσχέτιση που συνδέει το κοιλιακό λίπος και τα συμπτώματα ψυχικής υγείας. Η αναλογία της μέσης προς το ύψος των γυναικών υπολογίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα που περιγράφονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το 57,9% των γυναικών σημειώθηκαν ως μετεμμηνοπαυσιακές, ενώ το 61,3% είχαν άγχος. Η North American Menopause Society (NAMS) δήλωσε ότι μια γυναίκα κατηγοριοποιείται συνήθως ως παχύσαρκη εάν η περιφέρεια της μέσης της είναι μεγαλύτερη από το ήμισυ του ύψους της. Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους γιατρούς που έχουν ως ασθενείς γυναίκες μέσης ηλικίας, καθώς υποδηλώνει ότι η αναλογία μέσης προς ύψος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δείκτη για την αξιολόγηση των ασθενών αναφορικά με το άγχος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: