Η μελέτη για το αυγό που σπάει τον μύθο που το έχει «στοιχειώσει»!

Αυγό: Μία τροφή με τεράστια ιστορία και εξαιρετικά σημαντική διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ περιέχει φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Όλοι βεβαίως έχουμε ακούσει για τον διατροφικό μύθο που συνοδεύει το αυγό. 'Ενας μύθος που έχει κάνει τη «Χοληστερίνη», συνώνυμη του, εντελώς λανθασμένα όπως αποδεικνύεται.

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Το αυγό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει έξω από τη διατροφή σας εκτός κι αν υπάγεστε σε περίπτωση διαπιστωμένης αλλεργίας. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, όπου η πρώτη αιτία θανάτου είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η δεύτερη η καρδιοπάθεια, κατέδειξε ότι το να καταναλώνει κάποιος ένα αυγό την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε μεγάλο βαθμό. Ο νέος σύμμαχος λοιπόν για την καλή καρδιαγγειακή υγεία, είναι το αυγό αφού σύμφωνα με τη ίδια μελέτη, μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και γενικότερα των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Οι ειδικοί απορρίπτουν την υπερκατανάλωση και τονίζουν ότι η κατανάλωση αυγών για να είναι επωφελής πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Είναι γνωστό εξάλλου πως ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) προσφέρει στον οργανισμό:

Πρωτεΐνη 7 g
Θερμίδες 70-80
Λίπος 7g
Χοληστερόλη 186 mg

Η μελέτη:

Η έρευνα για το αυγό επικεντρώθηκε στο να αναστρέψει το υπάρχον αρνητικό κλίμα γύρω απ΄το όνομα του, σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί η κατανάλωση του στην καρδιά λόγω της χοληστερόλης που έχει ο κρόκος. Η σχέση αυγού και καρδιαγγειακής υγείας ελέγχθηκε λοιπόν για 8-9 χρόνια σε δείγμα 416.213 ενηλίκων από την Κίνα, ηλικίας 30 έως 79 ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως ουδείς εξ αυτών δεν είχε διαγνωστεί με καρδιαγγειακό πρόβλημα στο παρελθόν. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ερώτημα πόσο συχνά κατανάλωναν αυγά. Το 13,1% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι καταναλώνουν καθημερινά ένα αυγό ενώ το 9,1% διαπιστώθηκε ότι έτρωγαν πολύ σπάνια έως ποτέ. Στη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν συνολικά 83.977 περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων, 9.985 καρδιαγγειακοί θάνατοι και 5.103 σοβαρά στεφανιαία σύνδρομα.

Συμπερασματικά λοιπόν ένα αυγό την ημέρα αποφέρει:

  1. 26% λιγότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο
  2. 28% να πεθάνει κάποιος από εγκεφαλικό επεισόδιο
  3. 18% να πεθάνει κάποιος λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος
  4. 12% πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart οι ερευνητές σημειώνουν: «Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγού (έως 1 τη μέρα) και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών συμβάντων».

Αλλεργία στα αυγά

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα αυγά. Είναι αρκετά συνηθισμένο σε παιδιά κάτω των 5 ετών αλλά σπάνιο να αναπτυχθεί στην ενηλικίωση.

Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι: Ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το στόμα, στομαχόπονος, εμετός και διάρροια.

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: