Οι καλύτερες πηγές Β-Γλυκάνης

Η Β-Γλυκάνη είναι μια διαλυτή ίνα που προσφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας όπως η μείωση της χοληστερόλης, η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και ο περιορισμός του κινδύνου για διαβήτη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ενώσεις, το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει Β-Γλυκάνη, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών όπως η βρώμη που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενσωματωθεί η Β-Γλυκάνη στη διατροφή μας.

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Η Β-Γλυκάνη είναι η πιο υγιεινή ίνα που μπορείτε να καταναλώσετε και τη βρίσκουμε στις παρακάτω τροφές:

Βρώμη και κριθάρι

Μεταξύ των πιο γνωστών πηγών Β-Γλυκάνη είναι η βρώμη και το κριθάρι. Μελέτες έχουν δείξει ότι 3 γραμμάρια βρώμης με β-γλυκάνη ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Αυτή η ποσότητα βρίσκεται σε 3/4 φλ. άβραστης βρώμης ή 1 1/2 φλ. μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης. Παρόμοια λειτουργικά τρόφιμα που αποτελούν και εξαιρετικές επιλογές υγιεινών σνακ είναι και τα CREAM CRACKERS από κριθάρι και βρώμη με Β-Γλυκάνη Βάλτε τα στα ενδιάμεσα γεύματά σας, πάρτε τα μαζί σας στο γραφείο ή τη βόλτα σας. Είναι εύκολα στη μεταφορά τους και μπορείτε να τα συνδυάσετε με διάφορα τρόφιμα όπως με τυριά με χαμηλά λιπαρά, φυτική μαργαρίνη, κομμάτια φρούτων ή σπιτική μαρμελάδα. 

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια, ειδικά οι ποικιλίες shiitake, maitake,oyster, shimeji και reishi, παρέχουν επίσης διατροφική Β-Γλυκάνη και συμβάλλουν στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων και της χοληστερόλης, στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, σύμφωνα με ευρήματα διαφόρων ερευνών. Ειδικότερα, η ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση της απόκρισης των ανοσοκυττάρων και την τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό τα μανιτάρια έχουν παρουσιάσει σε κάποιες έρευνες, ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντι-καρκινογόνου δράσης.

Μαγιά και φύκια

Άλλες πηγές Β-Γλυκάνης που δεν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες από τους περισσότερους είναι η μαγιά και τα διάφορα φύκια. Ίσως γνωρίζετε ότι η μαγιά της ζυθοποιίας περιέχει Β-Γλυκάνη αλλά και η κανονική μαγιά των αρτοποιών περιέχει επίσης Β-Γλυκάνη για την οποία μάλιστα υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης στην ανώτερη αναπνευστική οδό σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Η Β-Γλυκάνη βρίσκεται στα πίτουρα πολλών κοινών δημητριακών, από τα οποία η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες. Σύμφωνα με ευρήματα, η κατανάλωση 3 γραμμαρίων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης κατά 23% . Τα αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης από την κατανάλωση Β-Γλυκάνης αυτών των δύο ειδών δημητριακών, φέρουν τη σφραγίδα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. η οποία επιτρέπει σε προϊόντα βρώμης και κριθαριού ολικής άλεσης να φέρουν την ετικέτα για "υγιή καρδιά". Το σιτάρι και η σίκαλη ολικής άλεσης περιέχουν λιγότερες ίνες Β-Γλυκάνης συγκριτικά με τη βρώμη και το κριθάρι, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικές ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον πηγές, περιλαμβάνουν τα φασόλια, τις φακές, το ρύζι, τον λιναρόσπορο, τα μπιζέλια και το καλαμπόκι.

Χουρμάδες

Ένα γλυκό, πλούσιο σε φυτικές ίνες φρούτο που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, οι χουρμάδες περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες Β-Γλυκανών. Συγκεκριμένα, περιέχουν Β-D-Γλυκάνη, έναν ειδικό τύπο που βρίσκεται τόσο σε διαλυτή όσο και σε αδιάλυτη μορφή στη φύση. Η διαλυτότητα της επιτρέπει στη Β-D-Γλυκάνη τη δέσμευση της διαιτητικής χοληστερόλης και την απομάκρυνσή της από τον οργανισμό μέσω των σωματικών αποβλήτων. Όπως και η Β-Γλυκάνη στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα μανιτάρια, η Β-D-Γλυκάνη συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, επιβραδύνοντας το ρυθμό με τον οποίο το λεπτό έντερο απορροφά τα απλά σάκχαρα.

Ημερήσια πρόσληψη

Οι άνδρες και οι γυναίκες έως την ηλικία των 50 ετών γενικά συνιστάται να λαμβάνουν αντίστοιχα 38 γρ. και 25 γρ. ολικής ίνας την ημέρα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν χαμηλότερες ανάγκες σε ίνες (30 γρ. και 21 γρ. αντίστοιχα). Αν και η Β-Γλυκάνη θεωρείται πιο αποτελεσματική στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, είναι επίσης ωφέλιμοι και άλλοι τύποι διαλυτών ινών - όπως η πηκτίνη. Τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές είναι γνωστό ότι προάγουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Για περισσότερες ιδέες και γευστικούς συνδυασμούς με CREAM CRACKERS με Β-Γλυκάνη δείτε εδώ.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • Β-ΓΛΥΚAΝΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: