Η χορτοφαγία μπορεί να είναι στα γονίδιά μας

Εάν είστε vegetarian, μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά σας. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Cornell ανακάλυψαν μια γενετική ποικιλομορφία που έχει εξελιχθεί σε πληθυσμούς που έχουν ιστορικά ακολουθήσει χορτοφαγικές δίαιτες, όπως στην Ινδία, την Αφρική και σε μέρη της Ανατολικής Ασίας.

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει και μια δίαιτα. Αυτό είναι ένα από τα πρωταρχικά συμπεράσματα μιας συναρπαστικής νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο Cornell, η οποία δείχνει πώς η ανθρώπινη γενετική προσαρμόζεται σε συγκεκριμένες διατροφές στο πέρασμα των γενεών, βελτιστοποιώντας το σώμα ώστε να μεταβολίζει ορισμένες τροφές. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Biology and Evolution, συνέκρινε τα γονίδια των ανθρώπων που προέρχονται από χορτοφαγικές κοινωνίες με εκείνα όσων προέρχονται από μη χορτοφαγικές και κυρίως από κοινωνίες που καταναλώνουν κρέας. Παρόλο που η έρευνα δεν έκανε συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι μια δίαιτα κατάλληλη για κάποιον με γονίδια που τρώει κρέας μπορεί να μην λειτουργεί για αυτόν με το λεγόμενο "χορτοφαγικό γονίδιο" το οποίο μελέτησαν οι ερευνητές.

Τα γονίδια κωδικοποιούν ένα ένζυμο, το οποίο ονομάζεται FADS2, το οποίο βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα ωμέγα-6 και 3 λιπαρά οξέα που τρώμε. Χρειαζόμαστε και τους δύο αυτούς τύπους λιπαρών και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν στο σώμα σε περίπου ίσα μέρη. Τα ω-3 είναι αντιφλεγμονώδη, ενώ τα ω-6 είναι προ-φλεγμονώδη. Η φλεγμονή είναι το κλειδί για τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός μας, αλλά οι πολλές ή χρόνιες φλεγμονές μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση πολλών ασθενειών. Το γονίδιο FADS2 έχει μια μεταλλαγμένη ή "αλληλόμορφη" μορφή, που ονομάζεται χορτοφαγικό αλληλόμορφο, επειδή βοηθά τους ανθρώπους να ρυθμίζουν την ισορροπία των λιπαρών ω-3 και ω-6 όταν προέρχονται από φυτικές πηγές. Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι, όπως αναμενόταν, αυτό το αλληλόμορφο είναι πιο συνηθισμένο σε πληθυσμούς κυρίως χορτοφάγους όπως η Ινδία. Υποψιάστηκαν επίσης ότι το χορτοφαγικό γονίδιο θα ήταν προβληματικό μεταξύ των ανθρώπων που τρώνε κυρίως το κρέας, επειδή τα ζωϊκής προέλευσης ω-3 και ω-6 μεταβολίζονται διαφορετικά. Πράγματι, το χορτοφαγικό αλληλόμορφο είναι πολύ σπάνιο στη Γροιλανδία όπου καταναλώνονται κυρίως ψάρια και φαίνεται να έχει διαγραφεί από τα γονίδια στα οποία υπήρχε πριν από γενιές. "Η γενετική μας κληρονομιά, σε κάποιο βαθμό, προσαρμόζει τα γονίδια μας σε συγκεκριμένα τρόφιμα και όταν αυτό αλλάζει δραματικά, μπορεί να υπάρξει αναντιστοιχία", εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Tom Brenna. Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ της δίαιτας και των γονιδίων είναι η βασική προϋπόθεση πίσω από τις έννοιες της επικεντρωμένης ιατρικής και διατροφής, κάτι που "σημαίνει ότι κάνουμε συστάσεις περισσότερο πάνω σε μια προσωπική παρά παγκόσμια βάση και το ίδιο κάνουν και οι διατροφικές οδηγίες", προσθέτει ο Brenna. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Alon Keinan επεσήμανε ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να προκύψουν από ό,τι ο καρκίνος από μια ανισορροπία μεταξύ ω-6 και ω-3 λιπαρών.

Μια άλλη πλούσια πηγή ω-6 είναι ορισμένα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο και τα έλαια σόγιας. Η πρόσφατη δημοτικότητα αυτών των ελαίων στη δυτική διατροφή βοήθησε να αποφευχθεί η ισορροπία των ω-3 και ω-6 σε πολλούς ανθρώπους. Ενώ η ιδανική αναλογία είναι 1:1 μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν μια δυτική διατροφή, τώρα έχει φτάσει το 15: 1 υπέρ των ωμέγα-6. Αυτό είναι καλό, σύμφωνα με την American Heart Association και άλλους ιατρικούς οργανισμούς, οι οποίοι πρόσφατα τόνισαν την αντίθεσή τους στην ιδέα ότι υπερβολικά μεγάλα ποσά ω-6 λιπαρών αποτελούν μια απειλή. Αλλά οι ερευνητές της πρώτης γραμμής συμφωνούν ολοένα και περισσότερο όσον αφορά τη σημασία της ισορροπίας σε απόλυτες ποσότητες αυτών των ελαίων. Και η βιομηχανία τροφίμων, η οποία κάποτε επικέντρωνε στα οφέλη για την υγεία των ω-6 λιπαρών, τώρα αναγνωρίζει τους ελαιούχους φυτικούς σπόρους όπως εξήγησε ο Brenna. «Το ηλιέλαιο περιείχε συνήθως 75% ω-6. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει τώρα υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, δηλαδή υψηλά ω-3 και περίπου 10% λινολεϊκό δηλαδή υψηλά ω-6. " Τα σημερινά φυτικά έλαια βιομηχανικής παραγωγής προσομοιάζουν με το ελαιόλαδο, προσθέτει ο Brenna, το οποίο είναι το "στερεότυπο έλαιο με υψηλό περιεχόμενο ελαϊκού οξέος". Το γεγονός ότι άλλα έλαια περνάνε σε μια περισσότερο ελαϊκά υψηλή μορφή είναι κάτι καλό, πιστεύει. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη μια παγκόσμια τάση και οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υψηλές λινελαϊκές εκδοχές, παρατηρεί και καταλήγει: «είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναπτυσσόμενες χώρες από αυτή την άποψη».

Με άλλα λόγια, εκείνοι που έχουν το χορτοφαγικό γονίδιο αλλά καταναλώνουν μια δυτική δίαιτα που περιλαμβάνει γρήγορο επεξεργασμένο φαγητό είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι. Αυτό βοηθάει στην εξήγηση των υψηλών επιπέδων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στην Ινδία. Με όλες αυτές τις μικροδιαφορές και την ποικιλομορφία στην εξεύρεση των ιδανικών διατροφικών απαιτήσεων ενός ατόμου, ο Brenna αναφέρει ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι οι λαοί απλώς εστιάζουν στη γνωστή αντιπαράθεση «λαχανικά εναντίον κρέατος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: